Vučić: Usklađivanje spoljne politike tek neposredno pred prijem u EU

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija obavezna da uskladi spoljnu politiku sa EU tek neposredno pred prijem u članstvo i postavio pitanje kako da uvede sankcije Rusiji koja nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a ne uvodi Sloveniji, koja ga je prekršila.

Odgovarajući na pitanje slovenačkog novinara koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučića i predsjednika Slovenije Boruta Pahora pitao kada će Srbija uskladiti spoljnu politiku sa EU i uvesti sankcije Rusiji, Vučić je upitao kako da objasni svom narodu da Srbija uvodi sankcije protiv Rusije, a ne protiv Slovenije.

"Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste, a mi nemamo sankcije prema Sloveniji nego gledamo da imamo dobre odnose... Pomenuo sam Sloveniju, ali mogao sam i Ameriku, Nemačku, Francusku...", rekao je Vučić.

On je istakao da mu je zanimljivo kako svi žele po svaku cijenu da se Srbija pridruži sankcijama.

"Srbija ima obavezu da se priključi evropskoj spoljnoj politici neposredno pred članstvo u EU. Još nas niko nije obavestio da smo pred članstvom u EU, a ne vidim ni da planiraju da nas obaveste", rekao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa Pahorom, Vučić je naveo da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o drugim pitanjima, o tome kako koja zemlja dočekuje zimu i kako koja zemlja može da pomogne drugima.

"Zamolio sam Pahora da, ukoliko to bude na dnevnom redu nekog organa EU, da zapadni Balkan bude deo podrške u novcu ili uvezenu struju ili deo potrošene struje", rekao je Vučić.

Kada je riječ o tablicama za vozila koje je počela da nameće Priština od 1. septembra, Vučić je rekao da je dvoje građana sa sjevera Kosova i Metohije prihvatilo da promijeni tablice.

"A ima oko 9.000 tablica, od kojih 7.500 na severu. Tako da baš im je dobro krenulo. Moja je procena da neće ići preko 200 ukupno", rekao je Vučić.

Slovenački predsjednik Borut Pahor rekao je da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i ocijenio da nema dovoljno takvih inicijativa.

"Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučićem savjetovao o svim važnim pitanjima. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost", rekao je Pahor.

Vučić i Pahor sastali su se danas u okviru priprema za predstojeći Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana