Vučić: Uravnotežene veze sa zapadom, Kinom i Rusijom

Srna
Vučić: Uravnotežene veze sa zapadom, Kinom i Rusijom

BEOGRAD - Beograd će nastaviti da održava uravnotežene veze sa Zapadom, Kinom i Rusijom dok nastoji da se pridruži Evropskoj uniji i postigne rješenje sa samoproglašenim Kosovom, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu Rojtersu uoči parlamentarnih izbora rekao da je Srbija spremna da razgovara sa Prištinom “dobre volje” i “bez vremenskog okvira”, ali da uzajamno priznanje nije na dnevnom redu.

“Spremni smo za razgovore, ali ne sa belom zastavom. Dijalog je dobrodošao ako je to dijalog u kojem može da se vidi šta je moguće, šta je kompromis”, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija “veruje da je u najboljem interesu Albanaca /sa Kosova/ i međunarodne zajednice da se razgovara o slobodnom protoku kapitala, ljudi u usluga”.

Vučić je izjavio da vjeruje da će njegova Srpska napredna stranka osvojiti većinu glasova na izborima 21. juna.

On je dodao da Beograd ne planira da bira između Rusije, prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, i EU, glavnog trgovinskog partnera Srbije, te Kine.

“Mi imamo svoju agendu, jednu stolicu, ne dve. Kako možemo da kažemo žNeka živi Hong Kong i neka živi Tajvanž, a potom da očekujemo podršku Kine našem teritorijalnom integritetu, da ne pominjem da su oni naši prijatelji koji su nam pomagali”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je sebe opisao kao “evrorealistu” i dodao da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije.

“Pored zajedničkih vrednosti, 67 odsto naše trgovinske razmene je sa EU”, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana