Vučić upriličio svečani doček za predsjednika Francuske

Tanjug
Vučić upriličio svečani doček za predsjednika Francuske

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate "Srbija" predsjednika Francuske Emanuela Makrona uz najviše državne počasti.

Francuskom predsjedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj garde i uz intoniranje himne Francuske i Srbije.
Pored Vučića, Makrona su dočekali i predsjednik Vlade Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Miščević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.

Nakon svečanog dočeka uslijediće sastanak dvojice predsjednika, poslije čega će od 19.40 sati biti ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".

Dvojicu predsjednika obratiće se medijima u 19.45 časova kada su planirane izjave za medije.

Predsjednik Francuske stigao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je Tanjugu u Predsjedništvu Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je od velikog značaja što će sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarati o veoma bitnim pitanjima, uključujući vojno-tehničku saradnju.

Vučić je rekao da nije sve završeno kada je riječ o vojno-tehničkoj saradnji i kupovini aviona "Rafal" i da "nije to više pitanje cijene, to je pitanje određenih garancija".

Predsjednik je govorio i o drugim segmentima Makronove posjete Srbiji.

- Pogledajte kako je posjeta podijeljena. Ići ćete u posjetu 'Šnajderu', što znači poziv na saradnju u oblasti inovacija, nauke, tehnologije, vještačke inteligencije i dolazak novih francuskih investitora. Obilazak onoga što je važno na aerodromu, završni radovi, jer naš aerodrom postaje najveći vazdušni hab u ovom dijelu Evrope, rekao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će tokom posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji biti potpisano mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života.

Vučić i Makron će razgovarati i o pitanjima u vezi sa vještačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsjedavanje Globalnim partnerstvom za vještačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Takođe, Makron će posjetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako je rečeno Tanjugu, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična posjeta predsjednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024. godine.

Posljednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gdje je Vučić prisustvovao prijemu za svjetske lidere u Jelisejskoj palati.

Aktuelni francuski predsjednik prvi put je bio u zvaničnoj posjeti Beogradu u julu 2019. godine kada su dvije zemlje obilježile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Makron je izjavio danas da ponovo dolazi u Srbiju sa jednostavnom porukom - Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija u njihovom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena EU da brani i promoviše njene interese, uz poštovanje svog identiteta.

Francuski predsjednik je napisao u autorskom tekstu za današnju "Politiku" da njegova posjeta Beogradu predstavlja novu etapu za bilateralnu saradnju, strateško partnerstvo koje se gradi i da je to jedna poruka povjerenja zajedničkoj budućnosti.

Drugog dana posjete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad gdje će u 10.30 časova posjetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsjednika Vučića i predsjednika Makrona na Forumu o mladima i vještačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Šnajder Elektrik LLC" u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana