Vučić o dešavanjima na KiM: "Tražićemo od Kfora da omogući raspoređivanje srpskih snaga"

GS
Vučić o dešavanjima na KiM: "Tražićemo od Kfora da omogući raspoređivanje srpskih snaga"

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić, koji se obraća javnosti zbog posljednjih događanja na Kosovu i Metohiji, izjavio da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja policajca Dejana Pantića, sa čijom je suprugom Suzanom je razgovarao. Predsjednik je istakao da je usaglašen tekst zahtjeva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

-Usaglasili smo tekst kojim ćemo u skladu sa Rezolucijom  1244 uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređjivanje pripadnika vojske i policije na teritoriji KiM, odluka Vlade biće doneta u ponedeljak ili utorak -istakao je Vučić. 

 Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

"Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN - nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to privhatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu", istakao je Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cijela Srbija izloženi žestokim napadima i  pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i  najtežim mogućim pristicima.

"I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu prestavnici  Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu 'objasnili' kako moramo da se ponasamo i ako ne šta će da budu posledice", rekao je Vučić.

Priština je pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti, pošto 15. decembra u Briselu podnosi zahtev za članstvo u EU."To je za nas veoma neprijatan događaj i kršenje Vašingtonskog sporazuma", istakao je Vučić.

Uputio je, kaže, pismo predsjednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer prijem mogu da traže samo države, a Kosovo to nije.

"To su naši prijatelji, verujem da će pismo nešto značiti", dodao je predsjednik.

"Mislim da ovo ne odgovara Amerikancima, već nekim drugima"

Predsjednik je ocjenio da ova situacija na KiM Amerikancima ne odgovara, ali da nekim drugima odgovara, i ne vjeruje da je Kurti sve sam smislio.

Vučić je istakao da žestoke spoljne pritiske na Srbiju očekuje već od 17. decembra.

Tada će, kaže, predstavnici Njemačke, Francuske i SAD i EU zajedno biti u Beogradu da objasne kako moramo da se ponašamo, i kakve će biti posljedice ako se ne ponašamo tako.

"Naša borba tek predstoji, pokazali smo svaku želju za kompromisom, a oni su učinili sve da onemoguće normalan život Srba na Kosovu i Metohiji", poručio je predsednik.

sa Rezolucijom SB UN 1244.

"Mislim da ovo ne odgovara Amerikancima, već nekim drugima"

Predsednik je ocenio da ova situacija na KiM Amerikancima ne odgovara, ali da nekim drugima odgovara, i ne veruje da je Kurti sve sam smislio.

"Žestoki pritisci na Srbiju već od 17. decembra"

Vučić je istakao da žestoke spoljne pritiske na Srbiju očekuje već od 17. decembra.

Tada će, kaže, predstavnici Nemačke, Francuske i SAD i EU zajedno biti u Beogradu da objasne kako moramo da se ponašamo, i kakve će biti posledice ako se ne ponašamo tako.

"Naša borba tek predstoji"

Naša borba tek predstoji, pokazali smo svaku želju za kompromisom, a oni su učinili sve da onemoguće normalan život Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik.

"Zatražićemo od Kfora povratak naših snaga"

Usaglasili smo tekst koji ćemo uputiti komandantu Kfora, kojim ćemo zatražiti povratak naših snaga bezbednosti na KiM, najavio je Vučić.

"Odluka Vlade, u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsednicom Vlade, biće doneta u ponedeljak ili u utorak", naveo je Vučić.

"Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dopušteno da se vrate na KiM da bi obavljao funkcije, kako su navedene u aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku Vojske i policije Republike Srbije", pročitao je Vučić deo usaglašenog teksta.

Istakao je da "nema iluzija i da zna da će oni taj zahtev da odbiju".

"Pravnički jezik je ovde vrlo precizan, pa ćemo onda da vidimo dalje korake, ali je dobro, da nam jednog dana ne bi rekli da nikada to nismo tražili i da nikada nijedna Vlada i niko nije smeo to da pita, zato što su nam držali sekiru nad glavom i rekli 'pitate li to, vi ste gotovi' i onda znate da sledi hibridni rat protiv vas i vaše vlade", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana