Vučić: Ubice neće nikada izaći na slobodu

GS
Vučić: Ubice neće nikada izaći na slobodu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je ponovio da počinioci zločina u školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu neće ugledati svjetlost dana, odnosno da će ostati u zatvoru do kraja života.

- Proteste traže oni koji od nas traže da odmah pustimo dete monstruma, da ga vratimo roditeljima, da je sve u redu, pa da dočekamo da sledeći put ubije isto. Ja smatram da ozbiljna država to ne sme da dozvoli, da li imamo propise ovakve ili onakve, pravnici neka se bave time -rekao je Vučić za RTS.

Osim spuštanja granice za krivično - pravnu odgovornost sa 14 na 12 godina, predsjednik je rekao da će se razgovarati i dalje sa stručnim ljudima i udruženjima kako bi se vidjelo šta je to što još može da se uradi.

Vučić je izavio da je država spremna da razgovara sa stručnjacima o svakoj mjeri koja se predlaže, pa i o uvođenju KD vrata i naglasio je da će broj psihologa i pedagoga biti uvećan kao i da će, zahvaljujući policijacima koji će od danas biti u školama, vršnjačko nasilje biti smanjeno između 70 i 80 odsto.

- Spremni smo da razgovaramo o KD vratima sa roditeljima, koji ih predlažu, ali hoćemo li u svaki tržni centar ili u svaki park staviti KD vrata, na svako mesto, to nije više život, ali sam spreman da saslušam stručnjake, ako treba kupićemo za sve škole svih 1.800 KD vrata, toliko novca imamo i mnogo više - rekao je predsjednik Srbije za RTS.

Imaćemo, kako je naglasio i povećan broj pedagoga, psihologa, razgovaraćemo sa stručnjacima, društvima jer oni, kako je rekao, znaju bolje nego političari.

- Ne postoji majka koja se ne raduje da ćemo imati policajca koji će moći u svakom trenutku da dovede podršku i pojačanje, što će smanjiti vršnjačko nasilje, a naša je procena između 70 i 80 odsto - rekao je Vučić i dodao da će do kraja godine 1.200 policajaca čuvati škole, da već od danas kreću patrole oko škola, tržnih centara, parkova...

Prema njegovim riječima, to je veoma značajno, posebno u ovom trenutku kada postoji opasnost od ponavljanja, kada, kako je dodao, psihopate misle da je došao njihov trenutak. Predsjednik je podsjetio da uz sve, postoje i sekte, te da moli građane da ne zovu i ne prijavljuju lažno policiji, jer su to ljudi koji rade danonoćno.

- Možete misliti i kakav je pakao na društvenim mrežama i to treba kontrolisati - rekao je Vučić i podsjetio da je dijete iz Pančeva podržalo ubicu samo zbog pregleda, lajkova.

- To je rečeno istražnim organima, stanete i ne verujete - rekao je on i naglasio da su mjere koje će Srbija sprovesti dugoročne, ali da, kako kaže, da se ne smije dozvoliti da sami sebe zarobimo, jer se takve monstruozne stvari dešavaju svuda u svetu.

Podsjetio je na Njemačku kada je 2002. godine u gimnaziji ubijeno 19 osoba, u SAD je sa jučerašnjim bilo ukupno 190 masovnih ubistava, više nego dana u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, svemu dodatno doprinose socijalne mreže.

- Treba da vidimo kako građane i decu da zaštitimo što više - rekao je Vučić i naveo da je u Leskovcu 2002. godine ubijeno sedmoro, u Jabukovcu 2007. desetoro, u Maloj Ivanči 13.

- Ova tragedija je posebna, jer je ubijeno mnogo dece, posebna je, drugačija, zabrinula je svakog roditelja u zemlji više nego bilo šta drugo, iako je u Ivanči stradalo više - rekao je on.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana