Vučić: U regionu igraju igru protiv Srbije

Tanjug
Vučić: U regionu igraju igru protiv Srbije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Priština i dijelovi Podgorice, Zagreba i Sarajeva pokušavaju da uvuku Srbiju u sukobe.

Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, rekao da neki u regionu "igraju igru protiv Srbije"

"Žele da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i delovi Podgorice, deo Zagreba, Sarajeva, cela Priština", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da odbijanje Albanaca da na teritoriji Kosova i Metohije budu održani predstojeći opšti izbori u Srbiji, predstavlja ne samo njihovo ućutkivanje, već i pitanje bezbjednosti i političkog opstanka Srba na Kosmetu.

Vučić kaže da su na današnjim sastancima sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i ambasadorima zemalja Kvinte razmotreni aspekti i posljedice ove odluke Prištine.

Predsjednik Srbije navodi da su predstavnici Srba sa Kosmeta gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na sjeveru napusti regionalnu policiju.

"Postavio sam im jedno pitanje - ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, prebacićemo na sebe finansijski teret ali dan posle je plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja i zato sam zamolio za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije objasnio je da je Beograd pristao na niz zahtjeva Prištine kada je riječ o održavanju izbora, između ostalog da se Priština pita za saradnju i omogući OEBS-u nadzor izbora, ali da neće da prizna nezavisnost Kosova.

On je dodao da je o odluci Prištine obavijestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

"Ambasador Rusije je potpuno razumeo stavove Srbije, otpravnik poslove Kine je saslušao i preneo Pekingu sve što sam imao da mu saopštim", rekao je Vučić.

On je najavio da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mjesta u susjednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa Kosmeta i da će u narednim danima biti još sastanaka sa predstavnicima Srba sa Kosmeta, ali i sa članovima Vlade kako bi se našlo rješenje.

Potpredjednik Srpske lista Dalibor Jevtić poručio je da će Srbi sa Kosova i Metohije u petak otpočeti sa mirnim protestima nakon odluke Prištine.

Nećemo priznati nezavisnost Kosova bez obzira na cijenu

Vučić je izjavio je večeras da Srbija ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova, na čemu institira Priština, bez obzira na cijenu, jer ni glasovi niti vlast, nisu važniji od države.

Govoreći o odluci Prištine da ne dozvoli da Srbi sa KiM glasaju na izborima 3. aprila, Vučić je pojasnio da je suština u tome ko traži od kosovskih vlasti da se organizuju izbori pod pokroviteljstvom OEBS-a, gdje bi OES čuvao biračka mjesta, vodio računa da ne bude krađe i dostavio džakove sa glasovima.

"Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju, da omogući OEBS-u da radi, i na kraju čak rekli i da se stavi oficir za vezu Vlade Srbije... Ništa nije bilo dovoljno, tražili su da stoji formulacija da Vlada Srbije moli ili traži od Vlade Kosova", rekao je Vučić.

On je ukazao da je Beograd mogao čak i na to da pristane, jer to ne bi značilo priznanje Kosova, što svakako ne želimo.

"Prihvatili smo bezbroj kompromisa, bezbroj besmislenih stvari na kojima su insistirali samo da bi ljudima omogućili da glasaju za koga žele. Priština insistira samo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Srbija to nije mogla da prihvati i neće da prihvati, bez obzira na cenu, jer nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, koliko nam je važna država. Zato na to nismo pristali", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana