Vučić traži puštanje Trifunovića na slobodu

Tanjug
Vučić traži puštanje Trifunovića na slobodu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od hrvatskih vlasti da što prije puste na slobodu glumca Sergeja Trifunovića, a od svih državnih organa u Republici Srbiji, posebno od Ministarstva spoljnih poslova, da se maksimalno angažuju i učine sve kako bi on bio oslobođen i vraćen u Srbiju.

Vučić je u video obraćanju na svom Instagram nalogu naveo da je Trifunović juče priveden, uhapšen i daleko od graničnog prelaza odveden, a da niko nije razumio zašto.

-Čovek koji je moj politički protivnik, osnivač Pokreta slobodnih građana, ali i je građanin Srbije, državljanin naše zemlje, uhapšen da niko nije dovoljno razumeo ili dobro razumeo zbog čega. Pre svega zahtevam od predstavnika vlasti u Srbiji da svim diplomatskim kanalima pokušaju da se izbore za pravdu i da se izbore za slobodu Sergeja Trifunovića - poručio je Vučić.

On je istakao da je prije nekoliko dana vođena hajka protiv Srbije zbog toga što je na graničnom prelazu desetak minuta zadržana jedna estradna umjetnica iz Hrvatske.

-Pre nekoliko dana videli smo opštu hajku protiv države Srbije, organizovanu spolja, iznutra, samo zato što je jedna estradna umetnica iz Hrvatske (Severina Vučković) zadržana više desetina minuta na graničnom prelazu. Nije pritvarana, nije hapšena, nije maltretirana. Isti ti, iznutra i spolja, ćutali su kada je advokat (Nemanja) Berić iz Beograda bio utamničen na 15 dana, samo zbog nekakve pesme objavljene na njegovom ličnom Fejsbuk profilu -naveo je Vučić u obraćanju na svom Instagram nalogu.

On je apelovao na hrvatske vlasti da razumiju da utamničenje Srba ne vodi stvaranju boljih odnosa.

-Ne želim da izgovoram teške reči i kvalifikacije, koje su oni zbog nekoliko desetina minuta zadržavanja govorili o Srbiji, već samo molim i zahtevam od njih da se ponašaju racionalno i da Sergeja Trifunovića što pre puste na slobodu - poručio je Vučić. Srpski glumac Sergej Trifunović uhapšen je u utorak noću na graničnom prelazu Bajakovo, pri prelasku iz Srbije u Hrvatsku, prenijeli su hrvatski mediji. To je potvrdila Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a tvrdi se da je e priveden zbog objave "neprimjerenog sadržaja".

Potom je odveden u Opštinski prekršajni sud u Split. Trifunović je na sudu rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga terete. Suđenje se nastavlja danas u 12.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana