Vučić: Težak razgovor sa Srbima sa Kosova i Metohije

Tanjug
Vučić: Težak razgovor sa Srbima sa Kosova i Metohije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je današnji razgovor sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije bio težak i da nema lakih razgovora ni sa evropskim i američkim predstavnicima.

- Težak razgovor sa svima, nema lakog razgovora ni sa Lajčakom, imao sam sa više američkih predstavnika u prethodnim danima, sa više evropskih predstavnika, sa jednim od najviših evropskih predstavnika sam sinoć razgovarao skoro sat vremena telefonom od 11 do ponoći. Komplikuje se tu situacija, mnogo me brine - rekao je Vučić za TV Hepi.

On je poručio da je Srbija uvijek spremna za kompromise i uputio molbu da se povuku i sklone, kako je rekao, lažni gradonačelnici iz opštinskih zgrada na sjeveru.

- Neka podnesu ostavku, spremni smo za kompromise, ali mora da se krene u formiranje Zajednice srpskih opština, moramo da razgovaramo, razgovor je jedini lijek, ali vas molim da konačno neko nešto i preduzme i neko nešto i uradi - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija iz najvišeg stepena borbene gotovosti prešla u nešto niži stepen borbene gotovosti, ali da i dalje ima značajan i dovoljan dio snaga da se uvijek pomogne srpskom narodu na KiM.

Na pitanje da li je moguće da i Srbija bude kažnjena, iako nije kriva ni za šta, jer se "obje strane" pozivaju na suzdržanost, Vučić je rekao da ne bi isključio tu mogućnost.

- Daćemo sve od sebe da ne budemo, ne bih isključio tu mogućnost posebno da postoji želja kod tri ili četiri zemlje da se to dogodi - čini mi se da nikome ne moram da govorim koje su to zemlje - rekao je on.

Vučić: Prikupljeno 93.000 komada oružja i više od 3,2 miliona metaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do večeras prikupljeno 93.000 cijevi i minsko eksplozivnih sredstava i više od 3,2 miliona metaka različitog kalibra.

- Naše je da pokušamo da dignemo glavu poslije teških trenutaka kroz koje smo prošli - rekao je Vučić za TV Hepi.

Podsjetio je da je prošao dan otkako je obilježeno 40 dana od ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Istakao je da je opozicija drugi dan prije nego što su sahrane obavljene pozvala na politički protest i to u toku Dana žalosti.

- Čini mi se da to najbolje govori o onima koji su to učinili, onim političkim predstavnicima koji su na takav način željeli da se dočepaju vlasti, u tako duboko emocionalnom trenutku, jer nema majke koja se tada nije uplašila - rekao je Vučić.

Vučić: Među zahtevima i privatni interesi poput nacionalne frekvencije

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da u zahtjevima dijela opozicije ima mnogo privatnih interesa, ali i interesa raznih službi.

"Zato oni ne žele na izbore, za izbore kažu, potrebni su nam novi uslovi, a novi uslovi su opet zahtevi tajkuna, dajte nama dozvole za televizije", rekao je Vučić gostujući na TV Hepi.

Kako je dodao, radi se o mnogo privatnih interesa, a jedan od tih je u taj u vezi sa nacionalnom frekvencijom.

"Radi se i o mnogo drugih stvari, ima tu i različitih službi, mnogo interesa da Srbija bude slabija, uostalom neću ni reč da kažem, ali pogledajte samo za koga navijaju Kurti i Bljeri Velja. Pogledajte za koga navijaju u Zagrebu i više ništa ne morate da gledate. I sve ćete da razumete", istakao je Vučić.

Primjetio je da ima i onih koji iz regiona dolaze na proteste.

"Mislim da je za nas mnogo važnije da se mi vratimo sebi, da počnemo da razgovaramo i daću sve od sebe, pošto sam video priče da li će glumci da imaju novac za serije, za filmove? Imaće, naravno, imali su ga više od stotinu puta više nego u prethodnom periodu kada su živeli u oslobođenoj zemlji, bili su pomalo oslobođeni i od para i od svega drugog, imaće novca koliko hoće i svu slobodu da u diktaturi kažu šta god misle", rekao je Vučić.

Kako je naveo, voli da gleda i glumce koji su sa "suprotne strane", ali da ne misli u politici kao oni.

"Ali kad uđete u politiku i bavite se politikom, onda budite spremni da primate politički odgovor, ali mi ne smemo da uđemo u odgovor koji će da bude – ti si antisrpsko đubre", rekao je Vučić.

On je dodao da će glumci imati da rade.

"Imaće ljudi da rade, sad da li će imati sto puta više nego kad su bili mnogo slobodni, to ne znam, ali ćemo bar 20-30 ili 50 puta više nego u to vreme", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana