Vučić: Temeljno se radi na pritisku na srpski narod na KiM

Tanjug
Vučić: Temeljno se radi na pritisku na srpski narod na KiM

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da neko temeljno radi na pritisku na srpski narod na Kosovu i Metohiji, da smišlja akcije, ali da je ključno šta Srbija može da uradi.

On je za TV Hepi rekao da je to izuzetno teško, pogotovo jer je dinar jedina legalna valuta, a da takozvano Kosovo ne može da dobije dozvolu za korišćenje evra.

-Crna Gora može, jer ima dozvolu preko Nemačke. Kosovo nema ništa, koliko je u Crnoj Gori evro legalan, toliko u Prištini nije - rekao je Vučić i pojasnio da je za zapad tzv. Kosovo nezavisna država i da smatraju da mogu da rade šta hoće.

On je rekao i da je „došao u posjed onoga što su dve službe pripremile i da u tom izveštaju piše da je Srbija problem jer ne priznaje KiM, jer je tolerantna prema (predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, jer je poligon sa kog se ruski mediji obraćaju“.

-Kažu u izveštaju i moramo da se izborimo protiv toga, ne bismo li urušili poverenje naroda u Vučića i da obavimo svoje interese. Treba da se pozivamo na nevladine organizacije - rekao je Vučić.

Smatra da je situacija spolja, ali i u zemlji kada je riječ o opoziciji, takva da je sve usmjereno ka rušenju pozicije Srbije na KiM.

-Na kraju, ono što nisam siguran i ono što mislim da je dobro i što moramo da budemo zahvalni i Evropljanima i Amerikancima, to je da oni u ovom trenutku ne žele nestabilnost. A Kurtiju se žuri iz mnogo razloga. On ima jednog savetnika o kojem sam siguran da će biti više reči narednih dana, iz Velike Britanije, Nemca po prezimenu, čija je porodica teško stradala na Kosovu i koji ga vodi ka mnogim od tih rešenja - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je, ipak, sve to manje-više ništa, u odnosu na podršku koja postoji u određenim zemljama, po principu "ti guraj napred, mi ćemo kao da te kritikujemo, pričaćemo o sankcijama, a suštinskih sankcija neće da bude".

-Međutim, Amerikanci moram da priznam da su bili nešto više fer od Evropljana, a da li će tako biti u daljem toku ove priče ili ne, to ćemo da vidimo - rekao je Vučić.

Ne vjerujem da će odobriti sjednicu

Aleksandar Vučić izjavio je da narednih dana očekuje odgovor u vezi sa zahtjevom koji je Srbija uputila o hitnom održavanju sjednice SB UN, koja je tražena zbog otvorenog etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji.

-Ne verujem da će je odobriti - rekao je predsjednik  Srbije i podsjetio da je od 15 članica SB UN devet priznalo nezavisnost Kosova, a da je za odobravanje sjednice potrebna saglasnost devet članica.

Vučić je naglasio da nastavlja da piše pisma, da je napisao već 15, čelnicima najuticajnijih zemalja EU, SAD, Velike Britanije, Kine, Rusije i da su to personalizovana pisma.

-Uvek mislite da ljudi znaju, naše je da ih upoznamo da pokušamo da kažemo da želimo mir i stabilnost, da ne želimo ratove, da ih nismo napravili – istakao je. Dodao je da je na KiM na terenu na djelu najpodmuklije etničko čišćenje, kada ljudima život činite neodrživim i nesnosnim. "

-To je ono što se dešava - rekao je Vučić i podsjetio da je 12 odsto Srba napustilo KiM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana