Vučić: Srbija neće podržati nikakve priče o smjeni Dodika

Tanjug, Pink
Foto: Pink

BLED - Plašim se da je to što bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović traži smjenu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika opasan presedan i siguran sam da neće biti takvih odluka, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Neće biti takvih odluka, gotovo sam siguran. Ne verujem da će ih biti, pošto poznajem gospodina Šmita, a ako to uradi, Srbija to neće prihvatiti. Nećemo prihvatiti da neko drugi sa strane nameće narodnu volju. To je toliko opasno da nemam reči. Zamislite da je Dodik to tražio za nekog od njih - rekao je Vučić za Pink.

- Govorim ovo na ozbiljan način. Već puno puta sam pokušao da pokrenem važan dijalog između Srba i Bošnjaka. Moramo da se poštujemo i da razmišljamo o budućnosti. 

Kada govorimo o smeni Dodika, uvek će se potezati priča o Srebrenici. Nudio sam tu vrstu strateškog dijaloga i posle linča u Srebrenici pre 5-6 godina. Neke teme su neprihvatljive za srpski narod. Srbija neće prihvatiti odluku da Dodik bude smenjen, ukoliko dođe do toga - objasnio je Vučić.

Vučić: Raste podrška "Otvorenom Balkanu"

Za napredak su potrebni mir, stabilnost, otvorene granice, i pogled u budućnost, istakao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da naravno postoje oni kojima nije pravo inicijativa „Otvoreni Balkan“.

„Da li „Otvoreni Balkan“ ima budućnost - siguran sam da ima. Ne možete zaustaviti narode koji žele nesmetano da sarađuju, koji se bore za sve principe na kojima počiva EU kao što je slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi“, objasnio je on za TV Pink. Upitao je kome bi smetalo da nema granica između Beograda i Skoplja, Beograda i Tirane, odnosno Tirane i Skoplja.

„Mislim da je to veoma važno i da ne postoji neko ko bi mogao na bilo koji način da nam pokaže i ukaže na to zašto bi to bilo loše. Da li postoje oni koji nisu saglasni i misle drugačije, kao i oni koji nisu sigurni da mogu da upravljaju tim procesima, jer mi upravljamo sami, šta da im radim. Mi ćemo nastaviti“, podvukao je on.

Vučić je istakao da razumije razloge, jer su velike sile od sticanja nezavisnosti Srbije 1878. pokušavale na svake načine da drže sve pod kontrolom nad Balkanom, da Srbiju obudzavaju i snaže sve druge.

„To nije od juče. Zato je za nas strahovito važno da nastavimo da čuvamo mir i snažimo Srbiju, da razumemo da takvi interesi postoje i danas. Zašto bi neko drugi želeo toliko snažnu Sbriju“, naglasio je on.

Podsjetio je da je javni dug Crne Gore prije sedam godina bio 52 odsto, u Srbije 79 odsto, a danas je 58 odsto u Srbiji, a u Crnoj Gori preko 100, dok je u BiH, i Sjevernoj Makedoniji slično pomeranje u korist Srbije.

Isto tako je rekao da je prosječna plata u Srbiji bila 330 evra, a u Crnoj Gori 505 evra, a danas je 520 evra u Crnoj Gori, a u Srbiji 560 evra

I kod stranih investicija Srbije u protekle tri godine privlači 63 odsto u odnosu na sve ostale na Zapadnom Balkanu.

„To su neverovatne promene. To je velika prednost koju smo uspostavili, a postoje velike sile kojima ne odgovara“, dodao je on.

Kaže da će one dolaziti da čestitaju, i ukazuje zašto bi im to odgovaralo.

„Pokušavaće da dižu druge, a Srbiju da spuštaju. Doživljajaju da Srbija želi da dominira projektom „Otvoreni Balkan“, a to je naš pokušaj da imaju svi koristi od toga koji se priključe. Razumljivo da ne nailazi na oduševljenje“, dodao je on.

Kazao je važno da je „Otvoreni Balkan“ podržala SAD, Višegradska grupa, kao i danas šef danske diplomatije, te dodao da vjeruje da ćemo tu podršku širiti dalje. Inače Vučić je večeras, po dolasku na Bled, priredio večeru u Počasnom konzulatu Srbije za premijere Sjeverne Makedonije i Albanijie, Zorana Zaeva i Edija Ramu, kao i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Prenio je da se Janković našalio da je i on domaćin prijema pošto je polusrbin.

„Razgovarali smo o „Otvorenom Balkanu“, mnogim zajedničkim inicijativama, kako građani da žive bolje, da otvaramo granice, ali i sa Jankovićem o bitnim pitanjima“, kazao je on.

 U pripremi poseta kancelarke Merkel Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras u Bledu u Sloveniji da je u pripremi posjeta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji.

„Očekujemo veliku posetU, u pripremi je poseta kancelarke Merkel Srbiji. Nadam se da se neće dogoditi nestso sa epidemiološkom situacijom i da će do posete doći“, rekao je Vučić za TV Pink,

On je istakao da će tom prilikom sa Merkelovom moći o mnogo tome da razgovara, pre svega da saznamo njemački pogleda na Balkan, kao i šta nam je činiti u budućnosti.

Istakao je da se ne može Njemačka imati za protivnika, već naprotiv neoohodno je da Njemačku imate na svojoj strani ako želite da brže napredujete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana