Vučić: Sledi esklacija u Ukrajini, Srbija će biti između čekića i nakovnja

Tanjug
Vučić: Sledi esklacija u Ukrajini, Srbija će biti između čekića i nakovnja

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se u narednih pet, šest mjeseci očekuje eskalacija sukoba u Ukrajini, a da će se Srbija zbog geopolitičkih dešavanja naći između “čekića i nakovnja” i da će pritisci na Srbiju kada su u pitanju odnos prema Rusiji i Kosovo i Metohija biti neuporedivo snažniji.

“Predsedstoji nam najveća kriza u svetu od Drugog svetskog rata u pravom smislu. Ovo do sada nije bilo ništa, iako je oko 300.000 ljudi ubijeno, a proterano 9 ili 10 miliona”, rekao je Vučić za TV Prva.

On je napomenuo da ovo ne govori zato što misli, već zato što zna da slijedi velika eskalacija, a to će se, kako kaže, na Srbiju odraziti tako što će pritisci zbog Rusije biti neuporedivo snažniji, iako su bili veoma snazni, a biće trostruko snažniji oko Kosova i Metohije.

On je naveo i da više nije jasno ko pobjeđuje u Ukrajini, kao i da se pojavljuju prvi tekstovi koji postavljaju pitanje šta će se desiti ako Putin pobjedi.

Kako je naveo, mnogo je teško pobjediti Zapad i njihovo jedinstvo, a sada i unutar ruskog naroda postoji jedinstvo. “Sada vam je jasno da idemo u potpuni haos”, ocijenio je Vučić navodeći da se tek za pet, šest mjeseci može desiti da neko razmišlja o zaustavljanju sukoba, a tada neće željeti da se za Srbiju traže novi uslovi, ni da dozvole Rusiji da ima uticaj na Balkanu.

“U toj pozciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Tesko za nas ko god da pobedi”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija pripada rijetkima koji govore o miru, jer bi mir bio dobar za sve, ali da niko mir sada ne smije da pomjene ni na Zapadu ni u Rusiji.

“Šta mi da radimo, mi moramo da znamo da investicije imamo sa zapada, da smo na evropskom putu, glupo je kada neki govore da to treba da otktačimo, a kukali bi za plate, kao i oni koji kažu raskinite sve sa Rusijom”, ocijenio je Vučić.

On je rekao i da to ne može da bude Srbija, jer mora da se vodi računa i o duši našeg naroda ali i o finansijama i privrednom interesu.

Na pitanje šta će biti ako Srbija mora da bira, Vučić je rekao da će znati kada je došao taj trenutak.

“Pustite da teramo dok možemo, znaću kad je trenutak i neću da krijem od ljudi. Znaću ja, dugo se približava, ali nema sumnje da nemao ni mesece na raspolaganju”, istakao je predsjednik.

On je slikovito objasnio da ako je neko u situaciji da ima gangrenu noge, ljekar mora da izabere da isječe nogu, da bi mu spasao život.

Vučić: Ne bih voleo da bude izbora, ali ne sksljučujem tu mogućnost

Predsednik  Vučić izjavio je večeras da će se truditi da dokle god je to moguće ne bude izbora, mada će to, kako je rekao, tražiti opozicija i dodao da ne bi volio da se to desi, ali da ne isključuje tu mogućnost. On je za TV Prva, na pitanje da li to ima veze sa pitanjem Kosova i Metohije i željama zapadne petorke, rekao da oni polaze od sebe i da ne razumiju da je Srbija slobodarska zemlja.

“Čitali ste bezbroj puta da ambasadori utiču na promene. Dok sam predsednik neće ambasadori to raditi, posao upravljanja Srbijom pripada narodu, Srbija je slobodarska zemlja koja sama donosi odluke. Smejem se ovim budalaštinama, šta da radim, tako vam je to u Srbiji, to se zove mentalitet kmetske duše koji žive da ispunjavaju tuđe naloge”, rekao je on.

Na pitanje o planovima da se formira nova većina, on je rekao da ako sada ne pričaju o njemu jer mu je popularnost visoka, mogu da razmatraju opcije da se SNS na parlamentarnim izborima spusti na 35 do 37 odsto.

 “Da desničasrske stranke skoče na 15 odsto, a SPS podigne na 15 odsto, da evropski blok - zeleni, Đilas, Jeremić, Ponoš na 20 do 22 odsto, manjine 8-10 odsto i nevažeći listići, moguće su kombinacije za strance”, rekao je on.

Ističe da je cilj da se Srbija uruši i postane nezavisna i ne vodi svoju politiku.

“To sam prepoznao na vreme i to se u ovom trenutku ne dešava. Uspešno sam se izborio za to u Skupštini pa nismo ni blizu toga, nije bilo predaleko, ali posle sednice mišljenje mnjenja ide suprotno od toga”, rekao je Vučić.

Na pitanje o podršci ženskog biračkog tela, kaže da ne zna zašto se to dovodi u pitanje, kao i da je suština da se ide na dio ženskog biračkog tijela jer su one te koje žele stabilnost i sigurnost.

“Legitimno je da tu kampanju radite u toku predizborne kampanje, ali ne 15 dana nakon izbora vlade. To se radi kako bi vlada bila uništena. Nikada nisam pristajao na to radi ostanka na vlasti. Narod je to razumeo”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana