Vučić se sastao s mađarskom predsjednicom na granici: Zajednička borba protiv ilegalnih migracija

Agencije
Foto: Printskrin

KELEBIJA- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas radnu posjetu Mađarskoj susretom sa predsjednicom te zemlje Katalin Novak na prelazu Kelebija - Tompa, gdje obilaze privremene granične barijere.

"Mi smo otvoreni za izbjeglice, za ljude koji pređu granicu, više od milion ljudi iz Ukrajine prošlo je kroz Mađarsku. Pružamo im ogromnu pomoć. Ima i onih koji ilegalno žele da pređu granice Evrope. Pritisak ilegalnih migranata sve više se povećava. Do danas više od 271.000 slučaja ilegalnog pokušaja prelaska granice je osujećeno. Njihov broj je dvostruko uvećan u odnosu na prethodnu godinu. Migranti su sve agresivniji. Sve više je krijumčara ljudi",  upozorila je Katalin Novak.

Zato, dodala je, pokušava da se stave na kraj ilegalnim migracijama ne samo na granicama Srbije i Mađarske već i na južnoj srpskoj granici ka Sjevernoj Makedoniji.

Vučić i Novak će razgovarati sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske. Planirana je i prezentacija tehničkih uređaja i opreme.

Mađarska je još 2015. godine postavila barijere duž granice sa Srbijom, u dužini od 175 kilometara, koje su u međuvremenu dodatno ojačane.

Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija. Tada je dogovoreno i tri zemlje zajednički angažuju veći broj policajaca na granici prema Sjevernoj Makedoniji, kao i da uključe i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama, kako bi se odbrana od ilegalnih migracija prebacila na južne granice.

"Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante", poručio je tada predsjednik Vučić i poručio da je Srbija prema izbjeglicama i prema onima kojima je teško uvijek imala razumijevanja i pokazivala solidarnost i to će raditi i dalje.

Istakao je da je broj ileganih migranata u Srbiji gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kao i da najčešće stižu iz pravca Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija i Maroka, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana