Vučić saopštio ko je kandidat za premijera Srbije, Dačiću dvije važne funkcije

GS
Vučić saopštio ko je kandidat za premijera Srbije, Dačiću dvije važne funkcije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić kao kandidata za predsjednika srpske Vlade.

Istakao  je da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude formirana u narednih 20 dana, i ponovio da će u vladi biti mnogo promjena.

-Biće mnogo promena u vladi, sada, kao i tokom samog mandata, i na čelu vlade, i u sastavu. Pred Anom Brnabić su sada veliki zadaci i važno je da se na to koncetrišemo - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Ana Brnabić neće biti četiri godine predsjednica Vlade, kao i da će taj mandat trajati kraće i da će doći do promjena u Vladi 2024. godine, jevio je RTS.

-Veoma je važno da ona ostane predsednica Vlade da bismo mogli da nastavimo i da užurbano radimo u rešavanju problema na jesen i zimu ove godine. Važno je da neko ko je iskusan i u koga imam poverenje može to da radi u ovom trenutku - poručio je Vučić.

Vučić je naveo je da je u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a pošto je saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista, donio odluku da kandidat za predsednika Vlade bude Ana Brnabić.

-Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima - rekao je Vučić.

-U Anu Brnabić imam bezgranično poverenje. Ona je pokazala marljivost. Jedan od razloga, kada sam konačno odlučio, bio je što je jedan od narodnih poslanika rekao da je za nas problem da izaberemo Anu, jer je satanizovana. Tog trenutka sam odlučio da nju izaberemo. Zato što je satanizovana, a satanizovali su je najgori u Srbiji - rekao je Vučić.

On je istakao da je reč o žzeni koja je uradila orgoman posao za zemlju, koja je spremna da razgovara 13 sati sa poljoprivrednicima, radila i čini teške stvari od kojih drugi bježe.

-Ponosan sam na takvog saradnika i što na jednu od najvažnijih funkcija u zemlju, mogu da predložim sposobnu, obrazovanu ženu, marljivu i pre svega lojalnu Srbiji - rekao je Vučić i primijetio da nekima smeta što ona neće da govori loše o njemu, ili nekim drugima.

Pred njom je, dodao je, težak posao da sastavi vladu.

-Predstoji nam težak period, mislim da će doći do ukrupnjavanja političke scene, jer će morati da se odvoje oni odgovorni, malo desno i malo levo od centra, u odnosu na one koji bi zemlju uništil za pet minta, desničari puni patriotskih floskula, sa kojima ne brzo ne bismo imali za plate, i najgori levičari tobož, veliki liberali, koji bi uništili sve nacionalno i državotvorno u zemlji - rekao je Vučić.

Naveo je da će vlada biti formirana u 20 dana.

-Nije pitanje da li će za 15 ili 25… Važno je da vlada bude dobra, da bude mnogo promena, nove energije, da ljudi grizu, da se bore za zemlju, da rade predano, srčano, da ovu tešku zimu i jesen preživimo . rekao je Vučić.

Dodao je da će sva tri kandidata za premijera biti izuzetno važni članovi Vlade.

- Miloš Vučević će biti veoma značajan činilac nove Vlade i potpredsednik Vlade Srbije. "Što se tiče Ivice Dačića želim da kažem da će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu i to ukazuje na poverenje koje imam i prema Ani i prema Milošu i prema Ivici Dačiću - rekao je Vučić.

Dodao je da će Ivica Dačić sem važnog ministarskog mjesta i zamjenika predsjednika Vlade imati i funkciju koordinatora službi bezbjednosti.

-Naravno, Siniša Mali u kojeg imam ogromno poverenje i koji će takođe po onome što sam mogao da zaključim i na sastanku Predsedništva najveće političke stranke biti jedan od potpredsednika Vlade - dodao je Vučić.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja, predsjednik Republike Srbije je predložio Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade, pošto je saslušao mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

U srijedu je održana sjednica Predsjedništva Srpske napredne stranke, nakon koje je Vučić rekao da zna ime mandatara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana