Vučić: Samit nesvrstanih u svrhu promocije Beograda i vrijednosti mira

Srna
Vučić: Samit nesvrstanih u svrhu promocije Beograda i vrijednosti mira

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija samit nesvrstanih u Beogradu nije iskoristila za prljavu propagandu ni protiv Prištine, niti bilo koga, nego za promociju Beograda i vrijednosti mira, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja.

On je rekao da nije vidio izjavu predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani, koja je optužila Srbiju dakorisit samit za propagandu protiv samoproglašenog Kosova.

"Oni misle da je politika tako što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju sve što Srbija radi. Misle da se problemi rješavaju i da ste politički završili posao ako date što agresivniju izjavu, tri puta žtvitnetež. Mi nikoga ne varamo i ne obmanjujemo, nego oni. I ne samo oni jer nisu važni, nego oni koji ih podržavaju", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Što se tiče pojedinih informacija da dolaze kritike iz EU i SAD zato što Srbija kupuje oružje od Rusije i Kine, Vučić je rekao da oni nabavljaju mnogo više tog oružja, ali da ih Srbija ne kritikuje.

On je istakao da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja i da nabavlja onoliko oružja koliko misli da joj je potrebno, kako bi svakog odvratila od potencijalne agresije i to je odluka suverene zemlje.

"Ako mislite da treba da odlučuje Amerika i EU koliko i kakvo ćemo mi oružje da imamo, daj da ukinemo državu onda. Što da mi donosimo odluke, ako će neko drugi da odlučuje koliko nam treba oružja, energenata, vode, hoćemo li da imamo gas?", rekao je Vučić.

On je upitao da li bi Srbija danas imala gas da je slušala sve njih sa Zapada.

"Imaćete tople sobe zato što nisam njih slušao, nego svoj narod. Moja politika da ne slušamo nikog drugog, ali da budemo sluge samo svom narodu. Što bih ja slušao druge Evropljane, Amerikace, Ruse, slušam potrebe našeg naroda", rekao je Vučić.

On je istakao da je simbol politike koju vodu nezavisna i suverena Srbija koja je na evropskom putu, ali i sarađuje sa svima, i koja prije sve samostalno donosi odluke, ne pod pritiskom bilo koga.

Vučić je dodao da je srećan što Srbija ne služi nikome drugom, nego svom narodu i ima svoje interese.

"Ali kada nemate svoju slobodu, nemate svoju nezavisnost", naglasio je Vučić.

Na pitanje o medijskim optužbama protiv ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića u vezi sa prisluškivanjem predsjednika Srbije, Vučić je rekao da Stefanović kao ministar odbrane veoma dobro radi svoj posao i da nikakav problem nije vidio, niti neozbiljnost i neodgovornost kod njega.

"Šta sam imao rekao sam Stefanoviću prije godinu dana i to sam pitanje završi", dodao je Vučić.

Kada je riječ o namjenskoj industriji Srbije, Vučić je rekao da je Srbija prvi put iz inostranstva dobila više ponuda za kupovinu fabrike u Lučanima, ali da u ovom trenutrku nije zainteresovani za prodaju, niti će biti u narednom periodu.

A što se tiče napada u Hrvatskoj na njega, Vučić je rekao: "Bog da ih poživi", jer dok njega napadaju, zna da nešto dobro radi za svoju zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana