Vučić sa Orbanom i Nehamerom: Raste broj ilegalnih migranata, štitimo i Evropu i Srbiju

GS
Foto: Anadolija

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije poslije plenarnog sastanka delegacija Srbije, Mađarske i Austrije da je danas potpisan važan memorandum o razumijevanju u vezi sa borbom protiv ilegalnih migracija.

"Naši timovi nastavljaju da rade na konkretizacija svega i uskoro krećemo sa akcijom, svakako značajno pre kraja godine", naveo je predsednik Vučić.

Broj ileganih migranata je, naglasio je, gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

"Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug, time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju", poručio je predsedik.

Vučić je istakao da je nekoliko koraka već preduzeto.

"Prvi koraci su usaglašavanje vizne politike sa politikom Evropske unije. Više nemamo slobodan vizni režim s Tunisom, koji je trajao od 1962. godine, ni sa Burundijem, uskoro sa još dve zemlje moraćemo da imamo drugačiji vizni režim, isti onakav kakav postoji u Evropskoj uniji", naveo je Vučić.

Ilegalni migranti u Srbiju najčešće stižu iz smjera dvije zemlje - to su Severna Makedonija i Bugarska.

"Dogovorili smo se danas da zajednički uz podršku Mađarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, da uključimo i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama i da pokušamo da tu odbrambeno liniju pomerimo na jug", rekao je predsednik.

Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante, naglasao je Vučić i podsjetio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško i koji su u takvoj potrebi uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost, i to će raditi i dalje.

"Važan je dogovor o readmisiji, odnosno proterivanju onih koji nemaju šanse da dobiju vizu, a žele po svaku cenu da ostanu na našoj teritoriji. Za nas je to veoma važan dogovor, jer ćemo morati da obezbeđujemo avione za povratak u njihove zemlje. Te troškove ćemo da podelimo sa našim partnerima iz Mađarske i Austrije", istakao je predsjednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana