Vučić sa Makronom i o vakcini za građane zapadnog Balkana

Tanjug
Vučić sa Makronom i o vakcini za građane zapadnog Balkana

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a predsjednici su izrazili nadu da će svijet uskoro, uz pomoć vakcine, nadvladati pandemiju.

S tim u vezi, Vučić je izrazio nadu da će građani zapadnog Balkana, priliku za vakcinaciju dobiti u isto vrijeme kad i stanovnici Evropske unije.

On je Makronu zahvalio na podršci, kao i na brizi, i ljudskoj i državničkoj solidarnosti koju, i u ovoj prilici, pokazuje za građane Srbije.

Dvojica predsjednika razgovarali su o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Vučić je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pridruživanja EU, koju je inicirao Makron.

Makron je podsjetio da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

Vučić je takođe istakao da je proces evropskih integracija zapadnog Balkana od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu.

U tom kontekstu, Vučić i Makron su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saglasivši se da je razgovor neophodan.

Makron je rekao da ima namera da, zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, organizuje sastanak aktera dijaloga, kako bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

Predsednici su izrazili odlučnost da sarađuju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, kao i dalje rade na razvoju strateških odnosa Srbije i Francuske, na dobrobit građana obje zemljnj.

Dvojica državnika su, s tim u vezi, istakli značaj nedavno potpisanog

bilateralnog Sporazuma o saradnji u realizaciji prioritetnih projekata u Srbiji, koji potvrđuje interesovanje Francuske za projekte u toj zemlji.

Oni su izrazili nadu da će ekonomska saradnja još dobiti na zamahu.

Dvojica državnika su takođe izrazili očekivanje da će uskoro moći da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor, navedeno je u saopštenju.

Makron je pozitivan na virus korona, a Vučić mu je u dugom i prijateljskom razgovoru poželio, prij svega, dobro zdravlje i brz oporavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana