Vučić sa djecom iz regiona i dijaspore: Hvala što doprinosite svojoj zemlji Srbiji

Tanjug
Vučić sa djecom iz regiona i dijaspore: Hvala što doprinosite svojoj zemlji Srbiji

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas djecu srpske nacionalnosti iz regiona i dijaspore i istakao da ta djeca na mnogo načina doprinose svojoj zemlji Srbiji i zahvalio im na tome.

“Hvala što ste danas ovde i za svaki vaš osmeh i radost koju ste doneli ovde u Palati Srbija. Verujem da vam se Beograd najviše sviđa i ponosan sam što možemo danas da vas ugostimo”, rekao je Vučić.  

On je rekao da su djeca došla iz centralne Srbije, sa KiM, iz Republike Srpske i BiH, Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Austrije, Norveške i Njemačke.

“Hvala vam deco svima što ste danas ovde, hvala vam što volite svoju Srbiju, bez obzira da li živite ovde ili ne. Ja sam ranije mislio da je najveća muka za zemlju kada nam deca odrastaju negde drugo. Onda sam shvatio da svako naše dete koje odrasta negde u inostranstvu, koje uči škole, koje se bori i zna odakle potiče, da u stvari na mnogo načina doprinosi svojoj zemlji. Prvo ljudi vide kako su to dobri ljudi, izgube deo loših uverenja i predrasuda koje su imale u našem narodu i našoj zemlji, a na kraju vi ste ti koji na svakom mestu širite istinu o Srbiji i koju Srbiju neizmerno volite, što malo nas koji smo ovde odrastali možemo čak i da razumemo”, poručio je Vučić.

Ko voli svoju otadžbinu, on uvijek živi u širokom prostoru, rekao je Vučić i podsjetio na stihove Jovana Dučića.

Predsjednik Srbije je istakao da je Beograd prestoni grad naše otadžbine, koju mi svi volimo istim žarom, srcem i plemenitošću duše, kao i veliki pesnik Jovan Dučić. 

On je naglasio da je srpski narod podario je čovječanstvu divove nauke, tehnike, umetnosti i sporta poput Ruđera Boškovića, Dositeja Obradovića, Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Jovana Dučića, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Novaka Đokovića, Nikola Jokića, velikani kojima se svi Srbi dive i čija djela slave.

“Naša prezimena krase neke mlade dobre ljude od Like do Australije, od Zahumlja do Kanade, od Semberije do Amerike, od Dalmacije do Argentine. Sve nas vezuju, naši običaji i jezik, pripadnost istom narodu, spaja nas naša civilizacija i njena kultura”, rekao je Vučić.

Predsjednik je dodao da je potpisana Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. 
“Vi ste svi iz dobrih kuća, ponosni smo na vas. Dobri ste đaci već sada korisni članovi vaših zajednica. Drago mi je što ovde kod kuće, vaše kuće u Beogradu imate priliku da se lepo družite sa svojim vršnjacima i što ćete steći nove prijatelje. Bilo da je to u Zasavici, bilo da je to u Velikom Gradištu ili nekom drugom mestu u Srbiji”, rekao je Vučić i dodao da mu je drago što će posetiti mnoga mesta u Srbiji u kojima nisu bili.

 

Naglasio je da se nada da će se mnogi koji ne žive u Srbiji jednog dana vratiti i da sve ono što nauče ponudite kao dar svojoj Srbiji, kako bi pomogli njenom ubrzanom ekonomskom razvoju i njenom još bržem napretku.

Vučić je poručio ministru pez portfelja zaduženom za odnose sa dijasporom da obezbjedi da petoro najuspešnije djece otputuje u Lil na predstojeće Olimpijske igre kako bi mogli da gledaju košarkašku utakmicu između SAD i Srbije.

 “Ne znam baš da li ćemo da pobedimo, ali borićemo se protiv Amerikanaca. Da odete u Francusku i da predstavite srpsku decu kako iz Srbije, tako i iz okruženja. A ja se ipak nadam, ko zna, čuda su uvek moguća i u čuda je potrebno verovati”, poručio je Vučić.

Student Marko Brkić zahvalio je predsjedniku Vučiću na svjemu onome što radi za državu, ali i za sve ljude, ne samo one koje žive u Srbiji, nego i u inostranstvu.

Brkić je sa 14 godina otišao u London da živi sa ocem, završio tamo srednju školu, a zatim otišao u Barselonu na studije, gde je diplomirao pre samo mjesec dana. 

“Ja sam završio studije i dugo godina studirao i učio na engleskom jeziku, učio razne nove stvari, čak imao radno iskustvo u Barseloni, ali ono što sam sve vreme razmišljao i što mi je bilo u srcu je kako mogu svoje stečeno znanje, svoje iskustvo, svoje ideje i svoje kontakte da vratim nazad u Srbiju i da doprinesem našoj zemlji”, poručio je Brkić. 

 

Istakao je da je vremenom shvatio da Srbija sve više i više napreduje i da sada, zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću, u Srbiji može da se živi i napreduje od svog poštanog rada. 

“I mislim da sva ova deca treba, iako studiraju tamo, imaju priliku da žive u inostranstvu, da misle na našu otadžbinu i da u nekom trenutku isplaniraju da se ovde i vrate, i vrate to znanje i pomognu ovoj državi”, poručio je Brkić. 

On je zahvalio ministru Đorđu Milićeviću, koji je, kako je rekao, uspio da organizuje kampove i koji svoj djeci ovde pruža puno edukativnog materijala, kako bi usavršili srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana