Vučić razgovarao sa Tačijem, Grenelom i O`Brajanom u Vašintonu

Srna
Vučić razgovarao sa Tačijem, Grenelom i O`Brajanom u Vašintonu

VAŠINGTON - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O`Brajana.

Prema saznanjima Tanjuga, sva četvorica zvaničnika istakla su neophodnost ukidanja taksa i želju da pregovori između Beograda i Prištine počnu odmah po njihovom ukidanju.

Vučić i Tači nalaze se u SAD u odvojenim posjetama, gdje su razgovarali sa visokim američkim zvaničnicima, državnim sekretarom Majkom Pompeom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Vučić je ranije danas najavio nova povlačenja priznanja Kosova i poručio da po ukidanju taksa može da se razgovara o tome da li će i kojoj formi dijalog biti nastavljen i o kojim će se temema razgovarati.

“U ovom trenutku, do ukidanja taksa, nema razgovora ni o kakvim suštinskim pitanjima”, rekao je Vučić.

Vučić i Tači glavni su pregovarači dvije strane u dijalogu koji se odvija posredstvom EU i zamrznut je od novembra 2018. godine kada su bivše prištinske vlasti predvođene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele carine od sto odsto na uvozne proizvode iz Srbije i BiH.

Vučić: Očekuju se nova povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova.
Vučić je novinarima u Vašingtonu rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju za povlačenje priznanja samoproglašenog Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo.

“Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu hteli da prihvate”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse i istakao da SAD nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamjenu za ukidanje taksa Prištine.

“Ako ukinu takse, onda možemo da razgovaramo o daljem dijalogu, odnosno u kom formatu će dijalog biti nastavljen i o kojim temama”, rekao je Vučić i dodao da u ovom trenutku razgovori Beograda i Prištine mogu da se vode samo o pitanjima koja nisu suštinska, odnosno statusna.

On kaže da je u razgovoru sa predstavnikom Pentagona ukazao na to da SAD treba da budu otvorene prema Srbiji kada je riječ o nabavci naoružanja, te da, ako na to nisu spremni, ne treba da zamjeraju Beogradu kada oružje nabavlja od drugih partnera.

Vučić je poslije sastanka sa zamjenikom američkog državnog sekretara za odbranu Dejvidom Norkvistom o snažnijoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije i SAD rekao da ne smatra da Srbiji prijete sankcije zbog kupovine “Pancira”, prije svega jer Srbija to radi na transparentan način, što SAD veoma cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana