Vučić razgovarao sa šefom Unmika: Potrebna jasna osuda destruktivne politike Prištine

GS
Vučić razgovarao sa šefom Unmika: Potrebna jasna osuda destruktivne politike Prištine

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u razgovoru sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije Unmik Karolinom Zijade u Beogradu, posebno naglasio da po pitanju sistemskog ugnjetavanja Srba i drugih nealbanaca izostaje jasnija osuda destruktivne politike Prištine.

Vučić je istakao da je za Srbiju od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u Savjetu bezbjednosti UN, prije svega kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, kao i da je nastavak angažmana Unmika neophodan.

Vučić je naglasio i da se Srbija dosljedno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primjenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN kojom je uspostavljen i UNMIK, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Zijade je rekla da Unmik, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma. Vučić je, takođe, rekao da je nastavak angažmana Unmik na Kosovu i Metohiji neophodan, prije svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.

- Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svjedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rješenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna - istakao je Vučić i izrazio nadu da će Srbija uspjeti da sačuva mir i stabilnost.

On je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana