Vučić: Pušten u rad sistem "Pronađi me"

Tanjug
Vučić: Pušten u rad sistem "Pronađi me"

U Srbiji će danas biti pušten u rad sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica - "Pronađi me" koji u više zemalja svijeta već postoji kao ''Amber Alert''.

Prezentaciji i puštanju sistema u rad u Palati ''Srbija'' prisustvovaće predsjednik Aleksandar Vučić.

Javnosti će na licu mjesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati sistem kada neko djete u Srbiji nestane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da se pravi karakter jednog društva oslikava u tome kako se ono ponaša prema djeci.

- Ko može biti važniji od djece?! Niko! Tridesetoro djece nije pronađeno od ukupnog broja za koje raspisana potraga. Ako samo jedno dete od ovih tridesetoro bude pronađeno, sve pare, sve ulaganja su se isplatila - kaže Vučić.

Važno je da su se ovakve promene dogodile i da su neki ljudi pristali da promene svoje rutine i prihvate nešto što je rutina, istakao je Vučić.

- Mislim da zaista ne postoji ništa važnije, da se smanji vršnjačko nasilje. Danas ga ima mnogo manje, ali ga danas vidimo, zahvaljujući socijalnim mrežama. to nasilje ostavlja trajne posledice na našu decu. Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu. da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečije živote sačuvali.- Ne možete da se otmete utisku da smo uvek mogli više i bolje. Mnogo toga ćemo morati i da popravimo - kaže Vučić.

Predsjednik je pozvao i policajce koji će voditi računa o pokretanju samog sistema, da se ne dvoume kada treba da ga pokrenu.

- Životi naše dece važniji su od svih puteva i svega što smo uradili - kaže Vučić.

Predsjednik Vučić pustio je u rad sistem "Pronađi me".

Bratislav Gašić: Danas je veliki dan za Srbiju i za našu decu

- Pre osam meseci nismo imali nijednu dilemu da ovaj sistem treba da zaživi u Srbiji. Deca su najranjiviji deo našg društva. Danas je veliki dan za našu Srbiju i za našu decu. Ovo će značajno povezati i celokupnu zajednicu. Ujedinjeni naučićemo da više verujemo jedni drugima, da se oslanjamo jedni na druge. Bezbednost dece je u vrhu liste Ministarstva unutršnjih poslove, koje ima kapacitete, znanje i volju kada je u pitanju bezbednost dece - kaže Gašić i dodaje:

vakvi sistemi će u budućnosti biti korišćeni i kada je su u pitanju prirodne katastrofe. Želim da se zahvalim svim partnerima i učesnicima na kreiranju ovog sistema - istakao je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana