Vučić: Propao pokušaj komšija da EU uvede sankcije Srbiji

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su neke zemlje iz okruženja Srbije pokušale da ubijede Evropski savjet da uvede sankcije Beogradu zbog događaja u Banjskoj od 24. septembra, ali da to nije prošlo.

Ne želeći da otkriva o kojim državama je riječ, Vučić je naveo da su u pitanju zemlje koje se nalaze zapadno od Srbije. 

Govoreći o sastancima u Briselu, koje su on i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imali u Briselu sa liderima najmoćnijih zemalja EU i zvaničnicima Unije, Vučić je rekao da je Kurti pokušao da proda trik da je spreman da potpiše sva tri ponuđena sporazuma, znajući da on kao predsjednik Srbije ne može da parafira dokumente koji predviđaju priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo u UN. 

„Kratkoročno, to je bio dobar trik, ali više ne može da mu prođe. On zna da lideri velikih zemalja ne znaju svaki detalj i zato je ponudio da on sve potpiše iako neće Zajednicu srpskih opština /ZSO/. To mu nije prošlo, ali on misli da je kupio vreme da nastavi sa maltretiranjem i progonom Srba“, naveo je Vučić. 

Nasuprot Kurtiju, Vučić kaže da je rekao sve što misli, poručivši da je Beograd spreman da sprovede sve iz sporazuma osim priznanja samoproglašenog Kosova i prihvatanja članstva u UN. 

Komentarišući obračun migranata kod Subotice, u kojem je stradalo troje ljudi, Vučić je najavio da će država naći način da se izbori sa sve češćim i sve krvavijim sukobima migranata uz pogranični pojas sa Mađarskom. 

Vučić tvrdi da je ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću poručio da MUP riješi taj problem. 

„Ako oni nisu u stanju, doneću odluku o delimičnom angažmanu Vojske Srbije, na šta imam pravo, i više tim migrantima, švercerima i svim ostalima nikada neće pasti na pamet da teritoriju Srbije koriste za međusobne . 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana