Vučić: Priština opet kreće u akciju sa novim zahjtevima

Srna
Vučić: Priština opet kreće u akciju sa novim zahjtevima

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da raspolaže informacijom da Priština kreće sa novim zahtjevima za prijem u međunarodne organizacije, kao i da će zaustaviti dalju primjenu Vašingtonskog sporazuma.

Vučić je istakao da su evropske integracije povezane sa pitanjem Kosova i da Srbija ne može da bude dio EU dok ne riješi odnose sa Prištinom.

"To je svakome jasno i ne treba da se lažemo", rekao je Vučić poslije sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom na marginama Bledskog strateškog foruma.

Vučić je otkrio da je sa Lajčakom razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, te naveo da će tehnički dijalog biti nastavljen i u Beogradu i u Prištini.

"Međutim, problem je što smo dobili informaciju da Priština kreće sa novim zahtevima za prijem u Interpol, Unesko, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije. Imamo i najavu da će zaustaviti dalju inplementaciju Vašingonskog sporazuma. Naše je da se pripremimo za to", poručio je Vučić.

Lajčak je rekao da je svaki razgovor potreban, jer se na terenu stalno događaju nove stvari.

"Treba da se dogovorimo kako da pripremamo sastanak glavnih pregovarača, kao i teme i pitanja na tom susretu. Život ide dalje i mi treba da pratimo događaje", naveo je Lajčak.  

EU se začaurila i ne vidi širu sliku oko sebe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Bledskom strateškom forumu da samo ujedinjena Evropa može da odgovori na krizu kako treba, ali da se EU začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.
"Znamo sve naše zadatke i šta sve treba da promenimo. Ne mogu da kažem da molimo, ali to je naša želja, da uđemo u EU. Na kraju, potrebno smo jedni drugima", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da vjeruje u ujedinjenu Evropu.

"Ako pogledamo, na primer, Srbe i Hrvate, ne možemo da se složimo gotovo ni oko čega u vezi sa prošlošću, ali verujem da bez saradnje Srba i Hrvata ne možemo da preživimo u budućnosti i da poboljšamo sadašnju poziciju", naveo je Vučić.

On je evropske lidere upoznao sa inicijativom "Otvoreni Balkan" koja je, kako kaže, dogovorena jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se "nekome to ne sviđa jer nema kontrolu nad procesom".

Vučić je na panelu "Budućnost Evrope - odoljeti i istrajati" istakao da zemlje u regionu moraju da budu bliže i čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvijek lako.

"Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana