Vučić: Postignut kompromis - Rosu se povlači, uvode se stikeri

Srna
Vučić: Postignut kompromis - Rosu se povlači, uvode se stikeri

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je došlo do kompromisnog rješenja za krizu na sjeveru Kosmeta koje predviđa povlačenje specijalnih jedinica ROSU sa administrativnih prelaza, raspoređivanje snaga Kfora i uspostavljanje režima stikera za vozila.

Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu izjavio da dogovor podrazumijeva da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka u subotu, 2. oktobra, u periodu od 8.00 do 16.00 časova.

On je naveo da će Kfor postaviti snage na tim administrativnim prelazima prije povlačenja ROSU i da će tamo ostati oko dvije sedmice da bi sačuvao bezbjednost i slobodu kretanja.

"Od 4. oktobra od 8.00 časova uspostavlja se stiker-nalepnice režim kao privremena mera do konačnog rešenja, o čemu će se tek voditi razgovori u Briselu, što je veliki uspeh", rekao je Vučić.

On je naveo da će biti formirana i radna grupa koju činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine pod predsjedavanjem EU koja će tražiti trajno rješenje na sastanku 21. oktobra i to po evropskim standardima.

Vučić je istakao da je od ključnog značaja to što je EU konstatovala zabrinutost koju je prikazala beogradska strana zbog nesprovođenja formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/ i nedostataka u sudskom vijeću u slučaju "Teodosijević".

On je ukazao da je veoma značajno to što EU poziva obje strane da primijene sve dogovoreno, te da će kao prioritetna stvar na sljedećem sastanku glavnih pregovarača biti ZSO i kršenje Briselskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana