Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata

Tanjug
Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata

VAŠINGTON - Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema riječima predsjednika Vučića ovo je za Srbiju dobar sporazum.

"Albanci su rekli da će sve potpisati ako se vrati tačka 10. Nema međusobnog priznanja, Srbi mogu da odahnu. Kada je u pitanju Mini Šengen imali su neke priemedbe, mešali su sa Šenženom, nismo baš razumeli ni mi ni Amerikanci", kaže Vučić.

"Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli", rekao je Vučić.

On je istakao da je riječ o bilateralnom sporazumu sa SAD.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

Jedna od tačaka je bila i priznavanje diploma. "Dve strane se slažu da će da rade zajedno sa SAD organima na fizibiliti studiji da se podele energetksi resursi jezera gazivod", kaže.
Vučić dalje objašnjava da trenutno ne dobijamo struju sa Gazvoda, a ovako ćemo učesvovati u podjeli. Za nas je to odlično, a u Prištini je izazvalo nemire, dodaje.

Albanci su morali da prihvate da u narednih godinu dana neće moći da traže članstvo u međunarodnim organizacijama, a naša država neće tražiti povlačenje priznanja.

"Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznaju nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da ne možemo to da uradimo. Odigrali smo na sledeći način - idemo u dva sporazuma. Ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas, pokazaćemo potovanje Izraelu, ali ne učestvujemo u onome što su potpisali sa Albancima", kaže.

Među ostalim stavkama su rekulacije koje se odnosena 5G mrežu, bezvizni režim, slobodu religije, zaštitu religijskih objekata SPC, Amerikanci garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u djelo, dekriminalizacija homoseksualnosti, osuđivanje Hezbolaha.

Prema Vučićevim riječima ovaj sporazum je izuzetno pozitivan ako se uzme u obzir i da je SAD priznala nezavisnost Kosova.

Naglašava da nema suviše igre sa Amerikom, kada je u pitanju sporazum.

Prištinu ne smijemo da gledamo samo kao neprijateljsku stranu. Prema njegovim riječima oni nas gledaju "kao što Marko Đurić gleda njih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana