Vučić: Ovo je moj posljednji mandat, uskoro neću biti ni na čelu stranke

GS
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mu je ovo posljednji mandat kao šefu države i da uskoro neće biti ni predsjednik Srpske napredne stranke.

- Ovo je moj posljednji mandat. Neću da mijenjam Ustav. Moj posao je da budem na strani građana i svakog čovjeka u zemlji, i to ću da činim na najbolji način, uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo - kazao je on.

On je na godišnjoj konferenciji sumirajući rezultate rada u 2022. rekao da ne možemo da ne budemo zadovoljni kako smo završili tu godinu. 

Kako je naveo Srbija je uspjela da  sačuva finansijsku stabilnost, ekonomiju, da ima rast između 2,3, i 2,5 odsto i da podigne plate i penzije najviše u Evropi.

- Uspjeli smo da budemo u prve tri zemlje po stopi rasta u Evropi, naša stopa javnog duga je u prvih pet zemalja u Evropi, što je ogroman uspjeh Srbije - naveo je Vučić u obraćanju.

 

On je rekao da je ogroman uspjeh postignut po pitanju smanjenja stope javnog duga, i istakao da nije moguće izvući i jedan parametar u ekonomiji, i da je moguće gledati deset različitih parametara.

- Dovoljno je da jedan ne valja, a da sve ostalo pada u vodu. Mi sada imamo najnižu stopu nezaposlenosti. Nikada nije bila 8.9 odsto. Uprkos strašnoj situaciji u svijetu. Stopa javnog duga je 55 odsto. Takođe, veoma je važno da je kurs dinara čvrst kao stijena, od 2012 godine je na 117, ili 118 dinara - istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija to nikada nije imala, i da što se tiče stranih direktnih investicija sami imamo 66 odsto.

- Od 2012 je ukupna stopa BDP-a sa 33,7 milijardi porasla 2022. na 63 milijarde. Neće se smiriti dok ne bude 100 milijardi - naglasio je Vučić.

- Učešće nenaplativih kredita u zemlji 2012. godine je bilo 18,6 posto a 2022 je 3,03 post. Penzija prosječna je porasla sa 203 na 320 evra plate sa 331 na 648 evra. U martu očekujemo 735 evra prosečnu mjesečnu platu u Srbiji - najavio je on.

Ova godina će biti mnogo teža

Predsjednik Srbije je rekao da očekuje da 2023. godina bude mnogo teža na evropskom i svjetskom nivou.

- Stopa rasta Amerike pada, bliži se recesiji, Kini pada stropa rasta, Evropa se bliži recesiji. Mi smo dio lanca, pogodiće i nas ono što se zbiva u svijetu - rekao je Vučić, prenosi Sputnjik.

Međutim, on je istakao da će, uprkos svemu, 2023. godina biti godina daljeg razvoja i napretka i da će plate i penzije nastaviti da rastu. 

Vučić naveo devet zemalja koje su povukle priznanje Kosova

Predsjednik Srbije  je večeras prvi put zvanično saopštio imena devet zemalja koje su povukle priznanje samoproglašenog Kosova, te najavio da se očekuje i deseto odpriznavanje.

"Devet je povuklo: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi", rekao je on.

Vučić je rekao da će borba za Kosovo i Metohiju biti nastavljena iako je Srbija mala, a SAD, Evropa i Njemačka su velike.

"Mi smo mali, ali kako danas stvari stoje čak 106 zemalja ne priznaje Kosovo, svega 84 ga priznaje. Tri zemlje nisu načisto, a devet je povuklo priznanje", rekao je on.

Više jedinstva sa Srpskom bez rušenja teritorijalnog integriteta BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da želi što više jedinstva sa Srpskom ne rušeći teritorijalni integritet BiH ili bilo koga drugog.

Vučić je naglasio da je to razumljivo i iz onoga šta je u intervjuu za agenciju Srna izjavio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević da se 9. januara na Dan Republike šalje poruka da predstojeće godine moraju da budu u znaku srpskog ujedinjenja, jer u opštoj krizi sa kojom se svijet suočava jedino su sloga i jedinstvo garant slobode.

Prema njegovim riječima, Vučević je rekao nešto što je uobičajeno i što se govori svaki dan.

Vučić smatra da srpsko jedinstvo, kao i svako drugo jedinstvo, niko ne bi trebalo da ruši, niti bi nekome trebalo da smeta.

Predsjednik Srbije poručio je da i narodu Republike Srpske želi sve najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana