Vučić: Ovo će biti godina ogromnog napretka odnosa Srbije i Grčke

GS
Vučić: Ovo će biti godina ogromnog napretka odnosa Srbije i Grčke

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, da vjeruje da će ovo biti godina ogromnog napretka i rasta ekonomskih odnosa Srbije i Grčke.

Poželio je dobrodošlicu svim grčkim kompanijama koje žele da rade u Srbiji. Grčki premijer poručuje da je siguran da će se Srbija ekonomskim reformama ubrzano približiti Evropskoj uniji.

Dačić ispratio Micotakisa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ispratio je na aerodromu "Nikola Tesla" premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa koji je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji.

"Dragi prijatelju Micotakise, Vaša poseta dala je važan impuls za unapredjenje naših bilateralnih odnosa i produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, koji će dodatno učvrstiti prijateljstvo Srbije i Grčke! Bilo nam je zadovoljstvo da Vas ugostimo! Srećan put i svako dobro", napisao je Dačić na svom Instagram nalogu.

Srpsko-grčki poslovni forum

Srpsko-grčki poslovni forum počeo je u Palati "Srbija" u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa.

Otvarajući forum, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da na skupu prisustvuje oko 360 biznismena.

Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Kirjakosa Micotakisa

Micotakis: Srpska privreda najrazvijenija na Zapadnom Balkanu, ubrzano ide ka EU

Micotakis je poželio sreću Srbiji na Ekspo 2027 za koji kaže da je veoma važan događaj. Dodao je i da je Grčka spremna da na svaki načim pomogne Srbiji u pripremama.

"Srpska privreda je pokazala izuzetne brojeve i Srbija je daleko najrazvijenija u regionu. Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu i puno puta sam razgovarao u Evropi o proširenju. Siguran sam da Beograd treba da iskoristi povoljne okolnosti tim pre što mi je predsednik Vučić preneo nedvosmislenu opredeljenost Srbije evropskom putu", rekao je grčki premijer.

Uz ekonomske reforme grčki premijer kaže da je siguran "da će se Srbija ubrzano približavati EU".

Stav grčke po pitanju KiM ostaje nepromjenjen, kaže Micotakis, i ponavlja da smatra da je dijalog jedini put.

"Mi pravimo veliki korak na našem zajedničkom putu, i našim saradnicima ćemo dati jasne smjernice nakon ovih razgovora", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Micotakis: Regionalno povezivanje najznačajnije na putu ka EU

Grčki premijer Kirjakos Micotakis zahvalio se predsedniku Srbije na gostoprimstvu i rekao da se svaki put kada se nalazi u Beogradu oseća kao da je kod kuće.

"Naš pogled je uvek okrenut ka budućnosti, ka saradnji i blagostanju. Došao sam sa četiri ministra i delegacijom poslovnih ljudi sa željom da produbimo našu ekonomsku saradnju, posebno u energetskom sektoru i transportu", rekao je Micotakis.

Ukazao je da želimo da bolje povežemo Beograd i Solun, kao i završetk koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti..

"U tom smislu moramo da iskoristimo i evropske fondove namenjene Zapadnom Balkanu. Regionalno povezivanje, koje pre svega povezuje građane, jedan je od najznačajnijih puteva ka EU. Proširujemo saradnju u energetskom sektoru, na bezbednost i diversifikaciju snabdevanja", rekao je Micotakis.

Grčki premijer je rekao da je saradnja po pitanju energetske stabilnosti važna kako za Srbiju i Grčku tako i za cijeli region pa i Evropu.

"Mi podržavamo vertikalni transport gasa od juga ka severu i obratno. Sa nama je ovde izvršni direktor kompanije za prirodni gas koji je zainteresovan za saradnju sa vašim kompanijama. Ako biste vi sa svoje strane mogli da nam ustupite velika skladišna centra koje posedujete, to je samo jedan od načina saradnje koji možemo ostvariti", naglasio je Micotakis.

Poseban akcenat u energetskoj saradnji dat je u oblasti obnovljivih izvora energije gde Grčka ima veliko iskustvo, prenosi RTS.

"Više od 50 odsto naše energije je iz obnovljivih izvora, i imamo puno znanja koje želimo da prenesemo Srbiji, kao i investicije", rekao je grčki premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana