Vučić otvorio srpski paviljon u Dubaiju

Srna
Vučić otvorio srpski paviljon u Dubaiju

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas srpski paviljon na Svjetskoj izložbi "Ekspo 2020" u Dubaiju i tom prilikom istakao da Srbija želi da napreduje na svim poljima, a naročito u digitalizaciji i inovacijama, kao i da se poveže sa drugim nacijama i državama.

Vučić je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za globalnu trgovinu, kao i da se trudi da razvije i ostale sektore, zbog čega i učestvuje na izložbi u Dubaiju.

"Želimo da istaknemo koliki je značaj što smo ovde i šta za nas znače startap centri. Srbija želi da napreduje u inovacijama i digitalizaciji, ali i da učestvuje u zajedničkim poduhvatima. Važno je da se ovde spojimo sa drugim državama i nacijama", rekao je Vučić.

On je naveo da očekuje da će Srbija ovu godinu završiti sa stopom rasta većom od sedam procenata, ističući da je to bolje nego u prošloj godini i da je to jedan od najboljih rezultata u Evropi.

"Naša država je uspela da privuče veliki broj stranih investicija i imamo ih najviše u celom regionu. Jedan od najvažnijih projekata je Beograd na vodi, koji je ovaj grad stavio na listu gradova sa najvažnijim međunarodnim investicijama", naglasio je Vučić.

On je najavio da će Srbija svom štandu u Dubaiju pokazati kako izgleda Lepenski vir, kao i srpska kultura.

"Predstavićemo različite ekonomske sektore, inovacije i sve ono što imamo da ponudimo", poručio je Vučić.

Srbija će na svom paviljonu u Dubaiju u narednih šest mjeseci, koliko traje izložba "Ekspo 2020", kroz više od 150 manifestacija predstaviti svoje inovacije, tradiciju, privredne potencijale, turističku ponudu, kao i kreativne stvaraoce i naučnike koji su ostavili trag u istoriji, ali i one koji stvaraju danas, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Na Svjetskoj izložbi Srbija će nastupiti pod sloganom "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Paviljon Srbije, koji se prostire na oko 2.000 kvadrata, nalazi se u srcu "Okruga mobilnosti" Svjetske izložbe, a osmišljen je kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Paviljon je potpuno digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, vremenske periode i prostore s ciljem da se Srbija nastupom na Svjetskoj izložbi predstavi kao inovativna i kreativna zemlja.

Inspiracija za nastup Srbije bila je Vinčanska kultura, koja je bila centar ideja i stvaralaštava neolita prije 7.000 godina.

Srbija će u svom paviljonu, uz pomoć vrhunske tehnologije i vještačke inteligencije "oživjeti" u virtuelnom svijetu i čovjeka koji je prije 10.000 godina živio u Lepenskom viru, a posjetioci će sa njim moći i da komuniciraju.

Svjetska izložba u Dubaiju počela je danas i trajaće do 31. marta naredne godine, a na njoj će biti predstavljeni najbolji primjeri poslovne saradnje i inovacija iz cijelog svijeta, kao i tehnološka, industrijska i ekonomska dostignuća.

Prva Svjetska izložba održana je u Londonu 1851. godine, a do sada su na ovim manifestacijama predstavljana najvažnija tehnoloških otkrića poput električnog telegrafa, pisaće mašine, telefona, televizije, rentgena, računara i drugi pronalasci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana