Vučić: Oslobođenje Beograda simbol savezništva

Srna
 Vučić: Oslobođenje Beograda simbol savezništva

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na otvaranju izložbe povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da je oslobođenje Beograda simbol snažnog savezništva.

Vučić se okupljenima u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike na otvaranju izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" obratio i na ruskom jeziku iz, kako je rekao, poštovanja ne samo prema gostima, već i prema svim crvenoarmejcima koji su položili život na oltar svoje otadžbine, Evrope i Srbije.

Napominje da je na današnji dan prije 80 godina završena Beogradska operacija, jedna od najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

-Na današnji dan naša prelepa prestonica je zbacila okove fašističkog ugnjetavanja. Srbija je kroz veliki antifašistički pokret pružala herojski otpor okupatoru. Srbija je od prvog dana rata izabrala, ne stranu pobednika, i platila je visoku cenu za to. Mi nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem i zato smo platili visoku cenu - naglasio je Vučić.

Dodao je da Beogradska operacija ne bio mogla biti izvedena bez podrške Crvene armije i prijatelja.

-Crvena armija pod komandom generala Ždanova i NOVJ pod komandom generala Dapčevića ulicu po ulicu su oslobađali Beograd. Hiljade boraca je dalo život za ovaj grad, zarad najsvetijeg cilja. Njihove žrtve su ugrađene u temelj na kome počivaju naša sloboda i nezavisnost. Sloboda nije data, već je izvojevana - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija pobijedila i da je oslobođenje Beograda simbol snažnog savezništva Jugoslavije i SSSR, srpskih i ruskih jedinica.

-Sloboda i borba za slobodu ne poznaju granice. Zato Srbija nikada neće zaboraviti bratsku ruku koja joj je pružena u trenucima patnje - rekao je Vučić.

On je ukazao da danas postoje pokušaji revizije ključnih događaja iz Drugog svjetskog rata.

-Odlučno se protivimo tome! Zajedno smo podneli najveće žrtve, i zato nikome neću dozvoliti reviziju istorije. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode - poručio je Vučić.

Naglasio je da je Srbija slobodna i nezavisna država, privržena međunarodnom pravu.

-Na izložbi je predstavljen samo mali deo našeg bratstva koje je iskovano zajedničkim ranama i žrtvama. U istoriji našeg glavnog grada istaknuto mesto će uvek zauzimati i Vladimir Ždanov, i Peko Dapčević, i svi borci koji su dali život za oslobođenje grada - rekao je Vučić.

Zamjenik predsjednika Savjeta federacije Rusije Konstantin Kosačov rekao je da je danas veliki dan, koji se proslavlja i u Rusiji. On je naveo da je velika čast cijeloj ruskoj delegaciji to što je danas u Beogradu i što prisustvuje ovoj svečanosti.

-Oslobođenje Beograda se slavi u Rusiji jer je to naš praznik. Bili smo zajedno tada, kada smo završili sjajno planiranu operaciju i naravno zajedno smo i sada - istakao je Kosačov.

Podsjetio je da je u borbama na teritoriji Srbije živote izgubilo oko 7.000 vojnika Crvene armije.

-Postoji mnogo razloga da budemo ponosni na naše pretke i njihovo herojstvo – naglasio je Kosačov.

Zahvalio je na izložbi i ukazao da je to veoma važno za učvršćivanje vrijednosnih odnosa, posebno u mlađim generacijama.

-Radujemo se da je zahvaljujući dobroj saradnji ruske Ambasade i „Pošte Srbije“ pripremljena posebna poštanska marka na kojoj je oslikana suština naših istinski bratskih odnosa. Predsedniče, bilo bi mi drago da vam se obratim na srpskom i pružili ste nam veliku čast. Hvala vam - rekao je Kosačev.

Na izložbi "Vojna diplomatija na putu ka slobodi", između ostalog, prikazano je i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i prije Beogradske operacije.

Posjetioci imaju priliku da pogledaju kako je ruska i jugoslovenska štampa izvještavala u to vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana