Vučić: Ohrabrujuće evropske poruke Tuska

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je premijer Poljske Donald Tusk donio ohrabrujuće evropske poruke Beogradu i da će podržati Srbiju na putu ka EU.

"U jednoj ličnoj noti želim da mu zahvalim što je i kao predsednik Evropskog saveta donosio važne poruke Beogradu u trenutku kada su postojale sumnje oko evropskog puta Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa Tuskom.

On je istakao da je Poljska važan partner Srbije u ekonomiji, navodeći da je razmjena dvije zemlje u 2023. godine iznosila više od dvije milijarde evra.

"Očekujemo da ona bude i viša u narednim mesecima. Poljska nam je sada na sedmom, osmom ili devetom mestu kao ekonomski partner. Samo da biste razumeli taj skok. Poljska će nam pomoći u sferi inovacija, startapova", rekao je Vučić.

On je istakao da je sa poljskim premijerom razgovarao i o važnim političkim pitanjima.

"I Tusk i juče /premijer Grčke Kirijakos/ Micotakis preneli su mi važne poruke. Otvorili su neke nove vidike po pitanju priključenja Srbije EU. Znam da će Tusk podržati Srbiju na evropskom putu", istakao je Vučić.

On je naveo da je zamolio premijera Poljske da sasluša stav Beograda kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

"On je `kriv` što ja nisam u Kazanju i premijer Tusk želi da vidi punu usklađenost Srbije sa EU, uključujući i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić.

Tusk je ranije danas razgovarao i sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, a održana je i plenarna sjednica delegacija vlada Srbije i Poljske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana