Vučić: Odluke Skupštine Srpske rezultat nametnutih odluka

Tanjug
Vučić: Odluke Skupštine Srpske rezultat nametnutih odluka

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije komentarisao odluke donijete u Skupštini Republike Srpske vezane za promjene krivičnog zakona koje je nametnuo prethodni Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jer su rezultat oktroisanih, nametnutih odluka.


"Takvih odluka ne bi bilo u Skupštini Srpske da nije bilo oktroisanja nekih drugih odluka i zašto da komentarišem posledicu, kada komentarišem uzrok", kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa rukovodstvom Srpske.

Dodao je da je za Srbiju važno i dobro kada su po bitnim pitanjima politički činioci u Srpskoj ujedinjeni.

Za novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, Vučić kaže da ga je sretao mnogo puta i da ima korektne odnose sa njim.

"Mislim da je inteligentan čovek, ali to nema veze sa mojim stavom ili stavom Srbije o nametnutim odlukama", naglasio je Vučić.

Podrzava teritorijalni integritet BiH, ali i integritet Srpske

Predsjednik Srbije istakao je još jednom da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Vučić je to poručio svima koji kritikuju Srbiju u Sarajevu, a odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka sa rukovodstvom Srpske, a koje je bilo upućenočlanu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku - da li očekuje bezrezrevnu podršku od strane Srbije za sve odluke uključujući i sve češće najave o samostalnosti Republike Srpske.

"Nikada iz Beograda u poslednjih deset, devet godina niste čuli lošu reč o Bošnjacima ili Sarajevu. Ja razumem tu potrebu da se vodi svakodnevna kampanja protiv Srbije, nekome je potrebno za izbore, nekome za popularnost i za to je potrebno napasti Srbiju i mene kao njenog predsednika i govoriti o onome što nikada nismo rekli", kazao je Vučić.

Što se Srbije tiče, kako je naveo predsjednik, Srbija hoće da se sačuva mir.

"Mi želimo dijalog sa Bošnjacima, da razgovaramo o svemu, ali će Srbija naravno podržavati i ustavno-pravna i dejtonska i obaveze i prava Republike Srpske i u skladu sa tim i u skladu sa Zakonom o specijalnim i paralelnim vezama se ponašamo", kazao je predsjednik.

Dodaje da zato govori o školskim programima, kulturi, jeziku, pismu.

Ističe da kako Srbija ne želi da ugrozi teritorijalni integritet BiH, bilo bi lijepo da se čuje da neko ne želi da ukine Srpsku, a ne da donosi programske akte na partijskim skupovima kako mu je jedini cilj da je ukine.

"Nemojte da tražite od Srpske da budu poslušnici onima koji traže njeno ukidanje, a što se Srbije tiče, ona neće svoj stav da menja, podržava teritorijalni integritet BiH, ali i integritet Srpske i sva prava i obaveze Republike Srpske koje proizilaze iz Dejtonskog sporazuma", naglasio je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana