Vučić: Odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo

Srna
Vučić: Odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na samitu u Beogradu da je više nego ikada bitno raditi na multilateralizmu i multilateralnom poretku, za šta se i Srbija zalaže, te da odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo svake zemlje.

Vučić je na otvaranju samita posvećenog obilježavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih istakao da je osnivačima ovog pokreta ideja bila mir, koji je osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje.

On je rekao da je međunarodna saradnja, poštujući principe i povelju UN, jedini put prosperitetu čovječanstva, te napomenuo da je Srbija ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi, među kojima su i mir, bezbjednosti, razvoj i ljudska prava, u skladu sa Agendom UN.

Vulić je istakao da je budućnost i interes svijeta u jednakim pravima za sve, te da je to jedan od najvećih koraka naprijed koje svijet mora da preduzme kako bi preživio.

"Odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije greh, nego pravo. Svet je danas mnogo različit nego ranije, globalizacija je učinila svet manjim i uticala na naše živote. Zato je više nego ikada bitno raditi na multilateralizmu i multilateralnom poretku", naglasio je Vučić.

On je rekao da nijedna država ne može biti izolovana i da jedino saradnja i solidarnost vode prosperitetu.

"Pokret nesvrstanih je bio i ostaje simbol slobodoljubivog dela sveta koji je spreman da se bori za nezavisnost, slobodu i suverenitet. Za to se vredi boriti. A Srbija zna koliko je ta borba teška", rekao je Vučić.

On je naveo da je najbolnija od svih borbi za slobodu i suverenitet ona koju Srbija vodi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

"Time istovremeno Srbija brani univerzalne principe Povelje UN i međunarodnog prava, ali i ključne principe Pokreta", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju trajnog rješenja za Kosovo i Metohiju koje će garantovati mir i stabilnost, navodeći da je to izraz njene snage, a ne slabosti, te da dijalog nema alternativu, a da je podrška međunarodne zajednice ključna za taj uspjeh.

Vučić je rekao da je Srbija ponosna na nasljeđe SFR Jugoslavije, te na svoju neutralnost, i na put ka EU, ali da istovremeno radi na jačanju tradicionalnih prijateljstava sa afričkim, južnoameričkih, azijskim i drugim zemljama na istoku, zapadu, sjeveru i jugu.

"Srbija je pouzdan partner i spremna da pruži ruku prijateljstva svima", poručio je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija donirala više od milion vakcina protiv kovida, od čega više od polovine zemljama Afrika, što će nastaviti da čini i ubuduće.

"Imate odanog i vernog prijatelja u Srbiji. To je put kojim hodamo, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne, Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima", naglasio je Vučić.

On je rekao da je za Srbiju privilegija i čast što se ovaj skup održava u Beogradu, koji će, kao viševjekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i različitih religija, da postane mjesto dijaloga i mostova prijateljstava.

Vučić je podsjetio da se vizija Pokreta zasniva na uzajamnoj saradnji i poštovanju naroda, gdje nema mjesta dominaciji jedne države i naroda nad drugim, ističući da je uvjeren da je svijet dijaloga, mira i kompromisa dostižan.

On je naglasio da principi Pokreta nikada nisu izgubili značaj i važnost, te da je suštinska uloga ovog pokreta u očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu.

"Istorija Pokreta nesvrstanih je, uveren sam, uspešna priča. Ali, nije dovoljno prisećati se žzlatnog dobaž nego postaviti i nove ciljeve za svet dinamičnih promena", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana