Vučić: Očigledno je mnogima potrebno da naprave hajku protiv Srbije

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je očigledno mnogima potrebno da naprave hajku protiv Srbije kao i da je očigledno da su mnogi željeli da Srbija bude kažnjena.

Odgovarajući na pitanja novinara o pismu potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića koji je naveo da Beograd nema nikakve veze sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da Srbija ne bi uništila svoju poziciju.

"A priča o tome kako je to oružje Srbije, pa šta ako je to oružje Srbije? Kad naiđete na deset puta više našeg oružja u Ukrajini to znači da smo mi poveli rat u Ukrajini? Kakve su to gluposti?", upitao je Vučić.

Vučić je istakao da ne razume o čemu se tu radi, ali da je očigledno da je mnogima potrebno da naprave hajku protiv Srbije kao i da je očigledno da su mnogi želeli da Srbija bude kažnjena.

Razgovor sa Blinkenom o situaciji na KiM

Vučić je izjavio da je danas imao dug telefonski razgovor, ne lak, sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na KiM.

"Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglaslii. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na KiM uvek i svakako podržati, voleli bismo da je ona čak isključiva na severu KiM, saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga, jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva-tri meseca", rekao je Vučić novinarima u zgradi Geozavoda poslije susreta sa izaslanikom predsednika UAE princem prijestolonasljednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.  

Vučić je rekao da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na KiM posebno vezano za kosovski suverenitet.

"Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam i ne interesuje me šta bilo ko u svetu misli po tom pitanju, jer mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirana i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani", rekao je Vučić.

Kaže da nije želeo da se saglasi da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija i dodao da je postavio pitanje zašto Euleks odbijen da bude na sjeveru.

Vučić je naveo da je američki sekretar govorio i o mogućim mjerama ukoliko se ne budemo ponašali na odgovarajući način.

"Ja sam rekao - vi ste velika zemlja, velika sila, vaše je da činite što mislite da morate, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana