Vučić objasnio zašto Kosovo neće biti proglašeno okupiranom teritorijom

GS
Vučić objasnio zašto Kosovo neće biti proglašeno okupiranom teritorijom

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti da će, zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo na KiM, autonomna pokrajina Kosovo i Metohija biti proglašena za područje posebne socijalne zaštite, čime će, kako je rekao, biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene i mnoge druge.

- To je zato što je ovaj teror usmjeren na otežavanje života običnim ljudima, Srbima na Kosovu i Metohiji i predstavlja njihovo ekonomsko i socijalno urušavanje, i zbog toga ćemo našu podršku i pomoć stanovništvu dramatično i drastično da uvećamo, najavio je Vučić.

On je izjavio da će za grupu od 5.000 ljudi, koji su nezaposleni, država izdvojiti podršku na mjesečnom nivou od 20.000 dinara.

- Ovo su ogromna ulaganja, ovdje je riječ o desetinama miliona evra, da ne kažem kad se sve sabere, biće i mnogo više od stotinu miliona evra, rekao je predsjednik.

Najavio je i besplatne udžbenike za đake u osnovnim školama, za 14.670 djece i mladih ljudi.

"Donjet ćemo i nešto što smo nazvali užinski dodatak, za svako dijete predškolskog uzrasta, to je negdje oko 2.300, u osnovnim školama oko 9.800 i oko 4.700 naše srednjoškolske djece", rekao je predsjednik.

Dodao je da će svi imati oko 5.000 dinara u vidu mjesečnog dodatka, što je, dakle, preko 500 evra na godišnjem nivou, takozvani užinski dodatak.

- Dogovorili smo i građevinski materijal, koji ćemo besplatno da isporučujemo onima koji će da grade svoje privatne stambene objekte, jer Priština ne želi da omogući gradnju naselja, rekao je on.

Najavio je i novo zapošljavanje 41 ljekara, još 59 medicinskog i drugog osoblja.

- Idemo i na povećanje naknade za 109 gerontodomaćica, 50 ličnih pratilaca, što je dodatnih 63 miliona, plus 525 hiljada dinara, rekao je Vučić.

Nagovjestio je i podsticanje razvoja privredne djelatnosti, ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa, kao i razvoja poljoprivredne djelatnosti.

KiM neće biti proglašeno okupiranom teritorijom

- Nismo donijeli odluku o okupaciji, jer bi to značilo da priznajemo teritoriju KiM kao teritoriju druge države, a oružanim grupama Albanaca priznao bi se status legalne oružane sile, a mi nećemo da im damo pravni legalitet ili legitimitet, jer ga nemaju. Ovo je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika, objasnio je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje tjelesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije, a koje će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna djela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Usaglasili smo to i sa Srbima, sa Kosova i Metohije. Posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno, rekao je Vučić tokom obraćanja građanima Srbije.

On je dodao da državni organi u Srbiji često nemaju dovoljno vremena za KiM.

- To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

Dodao je da uspostavljanje ove mjere neće trajati "doveka" već samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu, uz poštovanje Briselskog sporazuma.

- Mi ovim popunjavamo pravni vakuum, jer u ovom trenutku nemamo način da gonimo sve one koji učestvuju u progonu, protjerivanju, maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba na KiM, rekao je Vučić.

On je istakao da će biti određena i posebna sudska vijeća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim djelima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

- Time će biti obuhvaćena i lica srpske nacionalnosti koje, u ime i za račun albanske tajne policije, sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana