Vučić o Srebrenici: Neće pijetet prema žrtvama, već "pravnu formulaciju"

GS
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nije otišao 11. jula u Srebrenicu, ne zato što nije dobrodošao tamo već zasto što oni ne žele da vide pijetet prema žrtvama već samo da čuju od njega "pravnu formulaciju" da bi na tome zasnivali svoje političke poteze u budućnosti.

Na pitanje novinara na Pinku zašto nije otišao i zašto je ćutao 11. jula, Vučić je rekao:

"Nisam otišao ne zato što nisam dobrodošao i ćutao sam, jer šta god da bih rekao, bio bih izložen ne ja, već Srbija, najbrutalnijim napadima, jer nisam izgovorio magičnu reč koju bi da čuju. Jer, ne želi neko od nas da oseti pijetet i poštovanje prema žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao da zasniva na tome neke druge političke poteze u budućnosti , a to je ukidanje Republike Srpske, kompenzacione mere i dalje mere protiv Srbije".

Kako je rekao, nije tu riječ o poštovanju i emocijama, već što neko misli da na takav način može da gradi svoju budućnost.

Vučić dodaje da je to pitanje politike, a da će on svoj pijetet prema žrtvama uvijek da izrazi.

Predsjednik je poručio da Srbija ima tri zadatka:

"Jedan, da podižemeo svoju nacionalnu svest i čuvamo svoj jezik i kulturu, da pokažemo poštovanje prema drugima i njihovim interesima i da razgovaramo sa njima i pod tri da čuvamo mir i stabilnosti u okviru tog trećeg da time čuvamo svoju državu i budućnost svoje države. Moramo još snažnije da radimo na tome".

 

Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvrijeme

Vučić je ocijenio večeras da je ove godine, na komemoraciji u Potočarima, bila naglašenija snažnija i žešća kampanja, više mržnje usmjerene prema srpskom narodu, nego prošle i pretprošle godine i kako je dodao više mržnje iz onog medijskog, i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti.

Vučić je kazao da je datum obilježavanja Srebrenice težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima, i logično je da on takve posljedice i poslije 27 godina ostavlja.

„Imamo mnogo teških dana u godini. Tu sada ima mnogo problema i mnogo drugačijeg viđenja i mnogo toga što bi morali da promenimo“, poručio je on.

Vučić je kazao da, u uslovima gotovo svjetskog rata, pošto cijeli zapadni svijet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, dolazi do velikih pomjeranja i da situacija u našem području nije jednostavna.

„Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvremene, sa mnogo strasti emocija i mržnje. Mi smo ti koji moramo da to izbegnemo po svaku cenu“, istakao je on uz opasku da to moramo da izbegnemo, ali ne zato što smo slabiji od bilo koga.

Podsjetio je da je prije sedam godina išao u Srebrenicu na komemoraciju i da je tada rečeno da je to bila provokacija, kao i da je pognuo glavu pred žrtvama zločina, ali ne i pred onima koji su pokušavali da ga udaraju pesnicama, kamenicama i flašama.

„Šta god da uradite i šta god da kažete nikada nije dovoljno dobro, zato što Srbija po nekim političarima mora da bude unižena, srušena, i nikada ne može biti toliko mala da bi bili zadovoljni. Njihovi političari ne govore o Republici Srpskoj, jer misle da su veliki, pa neprijatelja izmišljaju sami. Isto kao i mi - prave neprijatelja od prijatelja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da zbog toga moramo da uložimo mnogo više napora da ih bolje razumijemo i zamolimo ih da nas saslušaju i bolje razumiju.

„Ne zaboravite da imamo značajan procenat Bošnjaka u Srbiji, da moramo da živimo s njima u miru, radimo zajedno i da istovremeno moramo da pružamo podršku RS i njenom opstanku unutar BiH, čime pružamo podršku naravno i Bošnjacima“, rekao je on.

Vučić je skrenuo pažnju i na zločine na Srbima o kojima niko ne govori pitajući zašto se to dešava

"Zašto oči Slobodana Ilića nisu nikome važne, oči srpskog sudije izvađene nožem, dokazano svedočanstvima, a za šta ne postiji presuda.Te oči Slobodana Ilića nikoga ne progone, nikoga ne obavezuju. Srpske žrtve i suze nemaju roditeolja, a tuđe imaju. Moramo da se naviknemo na to. Za deo toga smo delimično i mi krivi“, konstatovao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana