Vučić: Nisam bio ni u Petrinji,ni u Kninu, ni Vukovaru tokom sukoba

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikada nije bio na teritoriji AVNOJ-evske Hrvatske od izbijanja sukoba, sve do 94. ili 95. godine kada je bio u izbornoj kampanji u Krajini, a tada je sa njim bilo i 500 novinara.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je 1991. godine bio u Petrinji, u Hrvatskoj, kako to tvrde tamošnji mediji, predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da u tom hrvatskom gradu nikada nije bio, kao ni u Kninu i Vukovaru tokom ratnih dešavanja.

 

Hrvatski Večernji list je objavio juče svjedočenje da je srpski predsjednik viđen u Petrinji 1991. godine, što Vučić negira.

 

Predsjednik je na željezničkoj stanici Novi Beograd, poslije primopredaje brzog voza hronološki izniio godine kada je boravio u Hrvatskoj kao dječak sa roditeljima i kasnije.

 

Ocjenjujući da u tim lažnim tvrdnjama i optužbama na njegov račun ima, kako je rekao, jedan neozbiljan detalj kojem bi mogao samo da se smije, ali i jedan ozbiljan.

 

Precizno je naveo godine svojih odlazaka u Hrvatsku na ljetovanje s roditeljima, zatim tokom školovanja na eksurziji, kod druga Igora Popovića u Pirovac, a išao je, kazao je, više puta na utakmice, kada je bio i privođen, što ne krije i čega se ne stidi.

 

"U Petrinji nikada nisam bio i sve je to bezveze i nevažno, naučio sam na njihove izmišljotine. Nisam bio ni Vukovaru ni u Kninu sve do 94. ili 95. kada sam kao funkcioner SNS išao u kampanju po srpskoj krajini ili po Hrvatskoj, kako god to vidite, ali nijednom nisam bio od 91. do tog trenutka", naveo je Vučić.

 

Ukazao je, međutim, da se u Hrvatskoj nekim ljudima sudi na osnovu takvih izjava svjedoka.

 

"Možete li da zamislite kao će ti ljudi tamo da završe na osnovu takvih brutalih i gnusnih laži", upitao je Vučić i ispričao priču o dječaku Voji iz Veternika, koga je djed odveo na more u Umag, gdje ga je ujeo neki rak.

 

"On je tog raka ubio, sahranio ga i napisao da tu leži rak kojeg je ubio Voja iz Veternika. Mislim da treba da pozovu Voju iz Veternika da odgovara za genocid", rekao je Vučić i dodao da je sasvim ozbiljan.

 

I Hrvatska kao zemlja Evropske unije nam govori o pravu i vladavini prava.

 

U to vrijeme je, kaže, studirao i faklultet mu je služio za učenje, politika ga nije interesovala.

 

"Oni misle da sam bio od početka u radikalima, iako sam im se priključio u drugoj polovini 93. ali sam tada relativno vredno učio, a Vesić je tada bio istaknuti aktivista i bukvalno nas je maltretirao na faklutetu da idemo na neke demonstracije".

 

Nada se, istakao je, da će ovo neki Srbi, kojima se tamo sudi, iskoristiti da dokažu o kakvim lažima je riječ.

 

O više detalja na ovu temu, dodao je, pričaće sutra na televiziji b92.

 

Oni žele da me predstave kao zlikovca, rekao je Vučić, a razlog tome su, istakao je, ovi vozovi i napredna Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana