Vučić: Nikome u svijetu ne odgovara da Srbija vodi svoju, a ne njihovu politiku

Tanjug
Vučić: Nikome u svijetu ne odgovara da Srbija vodi svoju, a ne njihovu politiku

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikome u svijetu ne odgovara da vidi jednu malu zemlju koja bi da vodi svoju politiku, a ne njihovu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi svijetu odgovarala jedna neutralna zemlja, koja gleda svoj interes i koja se ne bi svrstavala ni na jednu stranu.

-Svi bi hteli da mi budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoj stav i politiku - kazao je Vučić.

Kako kaže, Srbiji nije ni otvoreno poglavlje 31, (spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika), jer su „neki“ smatrali da je nespremna za to, a danas od Srbije traže da ima 100 odsto usaglašenosti sa tom politikom za koju nisu čak ni otvorili poglavlje.

-Nisu nam čak ni otvorili poglavlje tako da mislim da je to pomalo licemerno, ali šta da se radi. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se izborimo i pripremimo za zimu. Očekuju nas radni i naporni jul i avgust da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da prezimimo na pristojan način - rekao je Vučić.

Poručio je da se ništa više niti manje zalaže za teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, koliko se zapadni predstavnici zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je rekao da su kod zapadnih predstavnika riječi teritorijalni integritet postale omiljene, dodajući da i on samo ponavlja ono što oni govore. Predsjednik Srbije je to rekao na pitanje novinara šta preostaje Srbiji kao argument da nastaviti pregovore Beograda i Prištine kada se čuje da je uslov za članstvo u EU priznanje Kosova.

-Sva žestina sa kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine i ja čak i ne sa tolikom žestinom, već mnogo tišim glasom, ali sa jednakom odlučnošću, zalažem se za teritorijalni integritet Srbije - i ništa više i ništa manje od toga - naveo je Vučić.

Kaže da su prvi put od njemačkog kancekara  Olafa Šolca čuli to da se traži priznanje Kosova, pošto u zvaničnom evropskom pregovaračkom okviru toga nema, već samo stoji - puna normalizacija Beograda i Prištine, ali se nigdje ne ne govori o međusobnom priznanju.

-Naše je da pokušavamo da pregovaramo o stvarima koje su normalne. Nemamo nikakav problem da pregovaramo o nestalim osobama, rekli smo da nam pokažu gde misle da postoji neko sahranjen od Albanaca, ali mi to isto tražimo i za Srbe, da nam omoguće da pretražimo lokacije za koje sumnjamo da su zakopani Srbi. Spremni smo da potpišemo sporazum o nestalima, znamo da moramo da živimo jedni pored drugih - rekao je Vučić.

On je ukazao da što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta Srbija poštuje međunarodno pravo, na koje se cijeli svijet poziva.

Kaže da će biti zanimljivo na samitu EU- Zapadni Balkan 23. juna, jer će tada biti donete važne odluke za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, zapadni Balkan i da niko ne zna po prvi put šta će se desiti.

Vučić očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata uz pohvale, ali da to treba da bude potvrđeno na međuvladinoj konferenciji.

-Što se tiče Zapanog, nisam siguran da će uspeti da slome Bgarsku što se tiče Severne Makeodnije i Albanije, iako su zaslužile tu odluku. Očekujem i danas žestoke kritike na račun Srbije i KiM i neuvođenja restkrivnih mera protv Rusije - rekao je Vučić.

Istakao je danas da Priština sprema mnogo stvari protiv Srba na Kosovu i Metohiji sa jedinim ciljem čišćenja sjevera od Srbije i Srba koji smatraju da žive u Srbiji, a ne na Kosovu.

-Podnose krivične prijave protiv ljudi koji se suprostavljaju Prištini, to je dokaz da neko želi politički da protera Srbiju i fizički protera i skloni sve Srbe koji smatraju da žive u Srbiji, a ne na Kosovu. Njima je jedini cilj čišćenje severa i onda će misliti da su sve završili. A svi se prave ludi u međunarodnoj zajednici kao da se ništa ne dešava - rekao je Vučić u izjavi novinarima poslije polaganja vjenca na Spomenik junacima sa Košara.

Kazao je da sada čeka da Prištinu nagrade u Briselu 23. juna viznom liberalizacijom, protiv čega, dodaje, nema ništa.

Od novembra bez uvoza ruske nafte

Aleksandar Vučić izjavio je da se država priprema za tešku zimu i obezbeđuje sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra Srbije više neće moći da uvozi rusku naftu.

Vučić je rekao da se danas troši 350 tona mazuta samo u Obrenovcu, jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

-Treba da obezbedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunate da vam treba 120.000 tona za celu zimu - naveo je Vučić. Kaže da mazuta pritom nema nigdje i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

-Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šorcu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Zatim nama 1. decembra ističe... , znači od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene - ukazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana