Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji

GS
Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštava mjere koje će naša država preduzeti povodom događaja na Kosovu i Metohiji koji su usmjereni protiv opstanka srpskog naroda na sjeveru KiM.

- Naši potezi su podijeljeni u pet oblasti, tražimo da se vratimo na sve ono što je postignuto u procesu dijaloga. Tražimo raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Sjeveru Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i kontrolu EU, kao i kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat Kosovske policije Sjever, poručuje Vučić. 

- Svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama na KiM imaće besplatne udžbenike, a imaće i oko 5000 dinara mjesečnog dodatka, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naglasio da je Beograd uvijek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem, ali da Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, te da je očekivano da se sa dalekosežnim i važnim prijedlozima izađe pred Skupštinu Srbije već tokom oktobra.

- Srbija se nalazi danas u ne lakoj pravno političkoj situaciji po pitanju KiM, ekonomski veoma dobro, možda i odlično. Ono što ostaje naša najbolnija tačka jeste Kosovo i Metohija. Prije nego što ukažem na konkretne mjere, želim da nekoliko rečenica ukažem na kontekst u kojem donosimo mjere koje ćemo iznijeti.

- Kosovo je najskuplja riječ za svakog Srbina istovremeno, najlakše potezana i nerijetko nepodnošljivo njena zloupotreba nas je dovodila do lošeg. Niko nikad neće biti zadovoljan. Šta god da smo predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan da ih pozovemo da namjeste krevet u kasarni, rekli bi da je to teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam vi ste izdajnici. I to čujete na svakom mjestu. Iako sam predsjednik koji je obavio najviše razgovora, svi ostali nisu vidjeli deseti dio. Ne postoji čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rješenje za KiM. Poznajem svako srpsko selo, gotovo da znam svaku srpsku kuću na Kosovu i Metohiji, znam sve probleme. Ja znam da nema dobrog rješenja. Svi će samo da čekaju kraj našeg obraćanja da bi se sa svojim lagodnim rješenjima ustremili na domaću javnost, da bi ukazali kako smo nesposobni, a oni su eto sposobni. Ovdje je riječ i o onima koji dolaze sa Zapada.

Vučić je podsjetio i na smanjenje broja srpskih stanovnika na Kosovu i Metohiji još od 1981. godine. Dodaje da su Albanci čekali svoj momenat.

- Kosovo je gubilo stanovništvo već od 81. godine. Albanci su vidjeli svjetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumjeli sve što se zbiva u svijetu i za to smo platili visoku cijenu. Tragičnu cijenu smo platili. Kosovo je demokratsko pitanje i mislili su da će ga lako riješiti.

Predsjednik Srbije je podsjetio i na istorijska dešavanja, od 1981. godine, NATO agresije, Martovskog pogroma, jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova.

- 85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova, i ta priča je za njih završena. Do 2013. godine imali smo potpuni ekonomski kolaps, rušenje nekoliko država u kojima smo bili. To je praćeno uz opštu nebrigu. Imamo 112 zemalja koje priznaju nezavisnost. Samo najsnažniji i koji imaju sličnu situaciju kao mi ostaju na našoj strani. Tada dolaze razgovori i pregovori oko Briselskog sporazuma. Potpisi na Briselskom sporazumu ne vrijede ništa.

U narednom periodu možemo da očekujemo lošije vijesti jer kod njih slijede izbori.

Prvi srpski potez je povratak na "Status quo ante" 

- Vidimo da sve ovo nema nikakvog smisla. Mi smatramo da je, za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu, potrebno da se ispune sve ove tačke, rekao je Vučić. 

- Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

- Primjenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sjever;
Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

- Poviječenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na sjeveru Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

- Hitno, neodložno i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smjenica i igara, jer nam je jasno da je 12 godina to bila samo igra koja je korištena za kupovinu vremena, s ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen 

- Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Sjeveru Kosova i Metohije;

- Neodložna primjena garancija Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;
Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtjevi biće preneseni u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svijesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana