Vučić: Akcija progona i etničkog čišćenja koje sprovodi Priština je dobro organizovana

GS
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je akcija progona i etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM, koje sprovodi Priština dobro organizovana, planirana i suštinski podržana i od krugova u međunarodnoj zajednici.

On je na konferenciji za novinare rekao da možda nije trebalo to da kaže i da bi mu, da nije rekao da je u toku etničko čišćenje, bilo lakše da objasni situaciju dijelu naroda koji to ne mora da osjeća i trpi i koji u ovom trenutku ima neke druge prioritete oko posla, odmora i svega drugog.

"Bilo bi mi lakše i politički, da zabijem glavu kao noj u pesak i kažem ništa strašno, još poneki Srbin je uhapšen i ništa se nije desilo, živeli smo i živećemo i dalje sa tim. Da li se time dodvoravam neodgovornim tipovima koji bi svakoga dan da vode rat protiv jačih kao što je NATO, ali da to ne rade oni već neko u njihovo ime. Ne, ne pada mi na pamet, ali mi ne pada na pamet da lažem sopstveni narod, lažući sebe da se stvari ne menjaju", rekao je Vučić.

"Juče smo imali razgovore sa evropskim predstavnikom u dijalogu sa Prištinom Miroslavom Lajčakom i EU je pokušala koliko je moguće da zatraži i zahteva neku vrstu deeskalacije. Srbija je ispunila apsolutno sve što se od nje tražilo da bi došlo do eskalacije, ali do toga ne dolazi zato što režim u Prištini to ne želi", rekao je Vučić u Predsjedništvu Srbije.

Kazao je da do toga ne dolazi i zato što još neki podržavaju Prištinu u tome.

"Danas se naša zemlja nalazi u najtežoj sitauciji, ne svojom krivicom, neodgovornošću i neozbiljnošću, kao i ne svojom željom da ne budu sačuvani stabilnost i mir, već svakodnevnim aktivnostima režima u Prištini", rekao je Vučić.

 Kazao je da tome doprinose i oni koji na to ćute i gledaju blagonaklono  akcije koje sprovodi Priština.

Ono što bih nazvao tihim i ne sasvim tihim etičkim čišćenjem Srba na KiM, koji valjda nemaju pravo da tu žive ako se nisu zakleli Kurtiju, rekao je Vučić i dodao da je na sreću takvih Srba malo na KiM.

Tražićemo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Takođe, Vučić je izjavio danas da će tražiti sazivanje hitne sjednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija imajući u vidu da su životi Srba na KiM i njihova bezbjednost ugroženi.

"Stvari su se otele kontroli, srpski narod je sateran uza zid i zato ću tražiti hitan razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltembergom bilo gde na planeti Zemlji, da obavim poslednje razgovore i ukažem na situaciju, da im kažem šta možemo i šta više ne možemo", rekao je Vučić.

Dodao je da će nakon tog razgovora Srbija po prvi put zbog dešavanja na KiM tražiti sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, jer prema riječima Vučića, Srbija želi da se ponaša u skladu sa Rezolucijom 1244, međunarodno-pravnim normama imajući u vidu da su životi Srba i njihova bezbednost ugroženi.

"Sednicu nismo tražili ranije jer smo znali da je to poslednja stvar koju moramo da tražimo pre nego što određene aktivnosti budu preuzete koje su teške, ali mi da dozvolimo dalji pogrom, progon i etničko čišćeje našeg stanovništa nemamo pravo", rekao je Vučić.

Istakao je da će na to toj sjednici zahtijevati da SBUN na osnovu svojih ovlašećanja preuzme hitne mjere da zaštiti živote i slobodu Srba na KiM.

"To znači da ćemo zahtevati da Savet bezbednosti naloži međunarodno bezbednosnim snagama KFOR da ispune obaveze koje im pripisuju članovi 15 i 9 Rezolucije 1244 SB kao i članovi 3 i 4 aneksa 2 te Rezolucije", rekao je Vučić.

Pod jedan, prema riječima Vučića, da momentalno na terenu onemoguće svako dalje djelovanje bezbjednosnih i drugih struktura privremenih institucija sa sjedištem u Prištini koje ugrožava živote, slobodu, bezbjednosti i opstanak Srba na KiM.

 "Pod dva, da izvrše demilitarizaciju svih naoružanih albanskih formacija u skladu sa Rezolucijom 1244, te će u skladu sa odgovorom postojati i treća tačka ili ne", istakao je Vučić.

Od SBUN će prema riječima Vučića, biti dobijen odgovor na pitanje ko ima dužnost da zaštiti živote i slobodu Srba, da li su to snage KFOR na osnovu ovlašćenja iz Rezolucije 1244 ili je za to prema Savjetu bezbjednosti nadležan neko drugi.

Od sledeće nedelje zabrana izvoza municije i oružja-ugrožen interes Srbije

Vučić  je najavio danas da će sljedeće nedjelje najvjerovatnije potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, jer je vitalni  nacionalni interes Republike Srbije u ovom trenutku ugrožen do posljednjeg stepena.

"I sve neophodno da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju. Sve logističke pripreme se sprovode", rekao je Vučić.

Napomenuo je da će, po pitanju zabrane izvoza municije i oružja, biti provjereno kako stoje stvari u ugovorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana