Vučić: Milovan Vitezović obilježio intelektualnu i umjetničku scenu Srbije

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće porodici i poštovaocima književnika Milovana Vitezovića u kojem je istakao da je Vitezović bio jedan od velikih ljudi srpskog roda koji su obilježili intelektualnu i umjetničku scenu Srbije.

Vučić je naveo da je Vitezovićev život bio poput njegovih djela, gdje je na jedinstven način gradio kompleksne likove kao paradigme društva u kojima je svako mogao da se ogleda i pronađe, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

"U njegovim romanima, pesmama, aforizmima, dramama doživljavali smo suštinske susrete sa istinskim karakterom našeg naroda i kolektivnog duha, ali i sa individualnim nedoumicama, željama, predrasudama i strahovima", istakao je Vučić. On je Vitezovića opisao kao pisca, dramaturga i aforističara oštrog pera i britkog uma koji je istovremeno bio nenametljiv i skroman.

"Bio je čovek kome je prezime pristajalo uz ponosni i nesalomivi literarni duh.

Zabranjivan i slavljen, Vitezović je uvek bio prepoznatljiv ne samo po bogatstvu tema i sadržaja, već i po posebnoj nijansi ironije, tako svojstvenoj našem duhu i društvenim i istorijskim prilikama", naveo je Vučić. Pisac Milovan Vitezović preminuo je danas u Beogradu u 78. godini nakon duge i teške bolesti izazvane virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana