Vučić: Kurti nije smeo da se sastane sa mnom

Srna
Vučić: Kurti nije smeo da se sastane sa mnom

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da do njegovog sastanka u Briselu sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem nije došlo, navodeći da Kurti "nije htio ili nije smio" da se sastane sa njim, te najavio da će glavni pregovarači za dijalog Beograda i Prištine nastaviti razgovore u utorak, 2. jula.

Vučić je nakon razgovora koje je imao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ocijenio da su sastanci bili izuzetno dobri, baš kao i svi njegovi današnji razgovori sa predstavnicima EU u Briselu.

On je naveo da su mu evropski predstavnici prenijeli da je Kurti iznio zahtjeve koji se u suštini svode na to da Srbija de jure prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Oni su ispostavili i neke nove zahteve, ali je sve to suštinski zahtev za priznanjem. Vrtimo se u krug, jer oni zahtevaju de jure priznanje", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ocijenio da zvaničnici EU, koji nisu ni glupi, ni naivni, dobro znaju šta je razlog neuspjeha današnjih razgovora, dodajući da misli da će u saopštenju morati da kažu da nije bilo volje jedne strane za razgovor sa drugom.

Vučić je najavio da će glavni pregovarači za dijalog Beograda i Prištine u utorak, 2. jula, nastaviti razgovore.

Vučić se u Briselu sastao sa Lajčakom i Boreljom. Oni su razgovarali i sa Kurtijem koji je odbio da se sastane sa predsjednikom Srbije, zbog čega najavljenog trojnog sastanka predstavnike Beograda, Prištine i EU nije ni bilo.

Vučić se ranije danas u Briselu sastao sa predsjednikom Evropskeog savjeta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana