Vučić: Komplikuje se situacija u vezi sa dolaskom Lavrova u Beograd

Tanjug
Vučić: Komplikuje se situacija u vezi sa dolaskom Lavrova u Beograd

BRATISLAVA- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bratislavi, gdje učestvuje na godišnjem „GLOBSEC 2022 Forumu“, da se komplikuje situacija u vezi sa posjetom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu 7. juna.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara Pinka da li ga je neko u Bratislavi pitao nešto oko dolaska Sergeja Lavrova u Beograd i da li se komplikuje situacija oko njegovog dolaska.

-Komplikuje se situacija oko dolaska Lavarova u svakom smislu, ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta... i drugo..., videćemo - rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da zbog dolaska Lavrova njemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u najavljenu posjetu Srbiji 10. juna i da li bi to bila loša vijest za Srbiju, Vučić je rekao da bi svakako bila loša vijest.

-Zamislite da Šolc kaže prvo jedno pa onda da ne želi da dođe ili da ne može da dođe, bila bi loša vest. Da li postoji za tako nešto šansa, pa uvek postoji, ali nadam se da se to neće dogoditi. Prvo da vidimo da li će doći Lavrov, pa sve drugo. Ima i reakcija drugih zemalja - naveo je Vučić.

Vučić je u Bratislavi kazao i da ne očekuje da će na predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan 23. juna biti donijete značajne odluke za ubrzanje evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, već će to biti na sljedećem skupu u decembru i da prije svega misli na odluke Brisela, Pariza i Berlina.

Poručio je, na panelu „Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost“, da zemlje članice EU i Brisel treba da pokažu odlučnost i kažu da li zaista računaju na zemlje zapadnog Balkana ili ne.

Na pitanje novinara britanskog Ekonomista Tim Džude da li će Srbija i zemlje u regionu iskoristiti ovu situaciju, kao što su to uradile Ukrajina i Moldavija, da ubrzaju proces evropskih integracija Vučić je rekao da mogu možda da mu se smiju, ali da on kao politički veteran može da kaže da je dobro naučio političke lekcije po tom pitanju.

-Kada idemo u Brisel, a idemo često, ko god da je iz zapadnog Balkana, nije bitno koje su zemlje Zapadnog Balkana - iste su poruke - da moramo da ubrzamo proces integracije i da treba da iskoristimo tu i tu mogućnost. Ali, ljudi su siti više tih priča koje slušaju već 10 ili 15 godina, jer se ništa ne dešava – naglasio je Vučić.

Kazao je da sada, ipak, očekuje nešto da bude promijenjeno, kao i da Srbija zna dobro svoje obaveze.

Naglasio je i da je prioritet Srbije članstvo u Uniji, i da zemlja radi na diverzifikaciji snabdijevanja gasom.

-Istina je da se ne može preživeti bez isporuke gasa. Uvek smo bili stopostotno zavisni od ruskog gasa. Ima i drugih zemalja EU koje su u istom položaju. Mi radimo na diverzifikaciji našeg snabdevanja - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o novom gasnom aranžmanu sa Rusijom.

On je prenio da je, upravo na Globseku, razgovarao sa potpredsjednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošom Ševčovičem, u cilju da se napravi zajednička strategija kako da Srbija dobije gas iz gasovoda TAP i TANAP.

U tom kontekstu je naglasio da je važno da se izgradi gasni interkonektor između Bugarske i Srbije, kao i Sjeverne Makedonije i Srbije.

Poručio je da „svijet nije crno-bijeli, kako to neki žele da prikažu!, i konstatovao da je 1999. prekršena Povelja UN kada je napadnuta suverena i nezavisna zemlja, sa ciljem oduzimanjem teritorije.

Vučić je, na panelu konferencije Globsek, posvećenom odnosu Srbije i EU, na pitanje kada će Srbija biti spremna da se suoči, kako je rečeno sa traumom Slobodana Miloševića, koji je okarakterisan krivcem za bombardovanje, uzvratio pitanjem kako pravdati agresiju na suverenu zemlju, bez mandata Saveta bezbjednosti UN, što je učinjeno upravo na Srbiji.

-Za nas je Kosovo i danas deo Srbije prema Ustavu. Te 1999. za sve članice EU je Kosovo bilo deo Srbije. Bombardovali ste nezavisnu, suverenu zemlju jer se nešto loše događalo na njenoj teritoriji. To je urađeno kako bi se uzeo deo teritorije Srbije. Zašto tako nije urađeno u Iraku, i zašto nije uzeta Basra, ili Alepo od Damaska? - upitao je on. Istakao je da svi treba da razumiju razloge i zašto nije lako za Srbiju.

On je istakao da je Srbija od početka govorila jasno svoj stav u vezi Rusije i Ukrajine.

-Mi smo oduvek branili teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija nije nikada priznala Krim kao deo Rusije, nije se to dogodilo I neće. Bićemo uvek snažniji u odbrani toga od članica EU, jer mi imamo principe. Principe koje su deo Povelje UN - objasnio je Vučić.

Ukazao je da se i danas krši Povelja UN, da niko na zapadu ne poštuje Rezoluciju UN 1244, i da niko nema odgovor kada ih pita za to.

Saglasio se da Srbija mora da se suoči sa prošlošću, ali i sa budućnosti u kojoj će, kako je rekao, biti potrebne odlučne odluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana