Vučić: Jasno odakle vetrovi duvaju, ali svi sukobi se moraju izbeći

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

KAIRO - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija mora da bude veoma oprezna i da mora da izbjegne sukobe jer mir, kako je rekao, radi u korist svih, ali najviše u korist Srbije i njenih građana.

Vučić je to rekao komentarišući govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Srebrenici i dodao da ga je govor iznenadio, ali da je sasvim jasno odakle vjetrovi duvaju.

"Da deset puta govorite o velikosrpskoj državnoj politici, velikosrpskim protagonistima. Pričate gluposti o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, pojma nemajući šta je pisalo u Memorandumu", rekao je Vučić.

Dodao je i da kada se čitaju izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza vidi se da su u pitanju izjave osobe koja, kako je rekao, "živi u komentarima svojih obožavalaca i koja pojma nema sa realnošću".

"Sa nekim ko misli da je penzija u Srbiji 190 evra, ko misli da je plata u Srbiji 400 evra. Zato što čitaju te komentare na svojim portalima. Oni ne znaju koliko smo autoputeva uradili, zato što im je najlakše da sebe lažu", rekao je Vučić.

Dodao je da je važno što je ministar finansija Siniša Mali odgovorio Helezu i pokazao stvarne brojeve u skladu sa Evrostatom.

"Da vam kažem, mi smo deo Evrostata, a nisu baš svi u regionu deo Evrostata. Kod nas nema laži oko brojki ni za plate, ni za penzije. Kod nekih ima, posebno oko javnog duga", rekao je Vučić.

Dodao je da je zato važno da Srbija uvijek govori istinu, i da svi ljudi mogu da dobiju sve podatke.

"Sve ono što sam govorio na konferenciji za novinare juče, mogli ste u praksi da vidite,  sat vremena nakon konferencije do ovog trenutka. I za onu tačku tri, 'političko-medijska agresija' i za sve ostalo", rekao je Vučić.

Izjavio je i da je potpuno jasno da je mirno reagovao na izjavu majke Srebrenice Munire Subašić ne optužujući nikoga ni za šta i dodao da je jasno kakav se tip kampanje vodi.

Vučić je u Kairu odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanja medija da je izjavu Manire Subašić, koja je rekla da očekuje da ga Alah kazni, a portal Nova to prenio kao plemenitu izjavu "preokrenu da bi mu pozavideo i Gebels", upitao šta je preokrenuo.

"Nije rekla da očekuje da me Alah kazni? Pa to piše. To je nešto o čemu sam govorio juče kao i svekupna hajka protv Ane Brabić koja se vodi, a protiv koje se ne biraju sredstva. U stanju su da je nazivaju monstrumom, kreaturom i svim mogućim. Sve im je dozvoljeno. Mi moramo da biramo reči i moramo da budemo pažljivi", rekao je Vučić.

Možete li zamisliti, upitao je Vučić, kakva bi se hajka vodila da bilo ko iz Srbije kaže molim Boga da kazni predstavnika neke druge države.

"Na stranu to što je došlo, videli ste i sami, do preokreta, uz korišćenje dve tehnike oko igre, oko dece i mene i tako dalje. Dakle, o tome neću ni da pričam. Ali ono što je nedvosmisleno, i što vam je potpuno jasno, i što je jasno napisano, to je očekujem da ga Alah kazni, na što sam vrlo mirno reagovao, nikoga ne optužujući, ni za šta. Rekao sam da niko od nas na kugli zemaljskoj, i posebno ja, ali ni gospođa Subašić, ne može donositi odluku u ime Boga, pa će Bog da odluči, a ne neko od nas smrtnika", rekao je Vučić.

On je kazao da to pokazuje samo kakav se tip kampanje vodi, primijetivši reagovanja medija u regionu poslije njegove jučerašnje konferencije za novinare.

Kaže da su izmišljali njegove riječi i da nije rekao BiH već da više zemalja zajedno pokušava da iskoristi situaciju u Ukrajini ne bi li uvukli NATO protiv Srbije i ne bi li kažnjavali Srbiju.

"Onda u zagrebačkim medijima - neprepričljiva Vučićeva konferencija, pošto sam ja valjda lud i glup, kako god je neprepričljiva, pa pusti to što sam rekao. Ali nisu to pustili. Videli ste Podgoričke medije? Ništa. Ali naravno kad se pojavi njihovo sopštenje kako smo mi falsifikovali nešto i u kojoj jasno da niko ništa nije falsifikovao, te vas molim pustite u celini samu izjavu gospođe Subašića, pa da vidite koliko je plemenita. Ja im čestitam na plemenitost i o njima neću reći nikada ni jednu ružnu reč, jer bi me bilo sramota da za nekoga ko je izgubio svoje najbliže bilo šta loša kažem", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana