Vučić: Izborili smo se za srpsku državnost na KiM

GS
Vučić: Izborili smo se za srpsku državnost na KiM

BEOGRAD - Sporazum Beograda i Prištine o ličnim kartama je usmeni sporazum, pismeni je postignut 2011. Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspeli, rekao je predsJednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ne možemo se zalagati za „Otvoreni Balkan“ a da zatvarate sve granice. Mislim da je ovo što je postignuto dobro za nas. Mi smo i do sada priznavali njihova dokumenta ali smo im izdavali papir a sada će biti okačen papir „disklejmera“ da to nije nikakvo priznanje ali smo se izborili za državnost na KiM, da dokumenta Republike Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM - rekao je Vučić.

MeđutiM, kako kaže predsjednik Srbije, prištinske vlasti ne odustaju od svojih ciljeva.

-Aljbin Kurti je danas rekao da do kraja oktobra meseca neće biti više nevažećih tablica, a to govori da on želi dalje sukobe iako oni nemaju dokumenT na osnovu kojih to mogu da urade. Plašim se da nakon ovog sledi nešto drugo, treće i da nas neko gura u sukobe - rekao je Vučić, prenio je RTS.

Komentarišući reakciju opozicije na dogovor o ličnim dokumentima, Vučić kaže da „nam je potrebno da budemo ujedinjeni, a da sada opozicija govori o nečemu što su oni potpisali još 2011. godine“.

-Mi ništa nismo potpisali. Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine a da se briše sporazum iz Brisela 2013. godine i da se ne govori o Zajednici srpskih opština - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je tačno da je odbio zahtjev nekoliko zapadnih zemalja da pošalje svoje vojne atašee u inspekciju naoružanja i ljudstva u kasarne Vojske Srbije u Novom Pazaru i Raški, predsjednik Srbije je rekao da je takvih zahtjeva bilo, ali da je on to kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije to odbio u skladu sa Ustavom.

-Tamo mogu da uđu predstavnici nadležnih državnih organa Republike Srbije uz odobrenje vrhovnog komandanta, i nikako drugačije. Nisam bio voljan da im odobrim ulazak u naše garnizone i kasarne. Nije to njihov posao i nemaju šta da traže tamo - rekao je Vučić.

Što se tiče posebne sjednice Skupštine o Kosovu i Metohiji, Vučić kaže da je uvijek spreman, čim se usaglasi vrijeme sa obavezama poslanika Narodne skupštine.

Vučić je prisustvovao danas vježbi Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, na poligonu "Pasuljanske livade"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana