Vučić i Makron: Želimo da ispišemo nove stranice prijateljstva 

Tanjug
Vučić i Makron: Želimo da ispišemo nove stranice prijateljstva 

BEOGRAD - Predsjednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić poručili su večeras u Beogradu da vjeruju u srpsko-francusko prijateljstvo i da žele da ispišu nove stranice u odnosima dvije zemlje, što potvrđuje i razmjena bilateralnih dokumenata o saradnji, među kojima je i ugovor o nabavci novih borbenih aviona „Rafal“ u vrijednosti od 2,7 milijardi evra.

Predsjednik Francuske Makron poručio je prvog dana dvodnevne posjete da je Srbiji mjesto u EU i da je EU potrebna jaka Srbija, ali i da je Srbiji potrebna jaka i suverena EU.

Potpisanim sporazumima između Srbije i Francuske dogovorena je saradnja iz oblasti energetike - nenuklearne energije i kritičnih mineralnih sirovina, kao i u odbrani, kulturi, prečišćavanju otpadnih voda, odnosno u gotovo svim sferama društvenog života.

Predsjednik Francuske Makron doputovao je danas popodne u Beograd na poziv predsjednika Srbije Vučića u dvodnevnu zvaničnu posjetu tokom koje će posjetiti i Novi Sad.

Predsjednik Vučić je lideru Francuske zahvalio na poštovanju iskazanom prema Srbiji i njenom narodu i naglasio da se cijela zemlja sjeća istorijske posjete i govora na srpskom koji je održao u Beogradu 2019. kada je dirnuo u emocije srpskog naroda.

- Vjerujem u srpsko-francusko prijateljstvo i rezultate saradnje koja je danas neuporedivo uspješnija nego prije 10 godina, poručio je Vučić i rekao da zna da je predsjednik Francuske danas u Parizu imao britanskog premijera, ali da je i pored toga odvojio vrijeme za Srbiju.

- To vam nećemo zaboraviti, naglasio je Vučić.

Ocijenio je da su razgovori koje su započeli večeras bili dugi, ali da će ih nastaviti do kasno u noć i sutra, te da je bilo riječi o svim važnim i strateškim pitanjima, bilateralnoj saradnji i putu ka EU, ali i strateškim odnosima u svijetu.

Predsjednik Srbije je naglasio da je zahvalio Francuskoj na podršci koju je pružala i pružaće Srbiji na putu ka EU, ali i na sve većem broju investicija i za 12 sporazuma potpisanih večeras koji potvrđuju da se saradnja provlači kroz sve sfere života, od namjenske industrije, nuklearne industrije, auto industrije, aeronautike, ali i do letećih automobila.

Srećni smo što postajemo dio „Rafal“ kluba, rekao je predsjednik Vučić i dodao da su danas ispregovarani posljednji dijelovi i pasusi ugovora o nabavci 12 francuskih višenamjenskih aviona „Rafal“. Dodao je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge dijelove, vrijedan 2,7 milijardi evra.

Makron je naglasio i da je izbor „Rafala“ jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dvije zemlje u sklopu snažne, suverene Evropske unije i taj izbor učestvuje u našoj strateškoj autonomiji.

Dodao je da saradnja treba da se nastavi u svim sektorima „kako bismo bili što otporniji u međunarodnom okruženju koje je postalo sve neizvjesnije“.

- Mi znamo koliko je Srbija važna za mir cijelog kontinenta. Srbija se približila 'klubu Rafala' i jako je važno da imamo strateškog partnera. Ja poštujem suverenitet Srbije i partnerstva sa drugim zemljama. Ovo je pokazatelj evropskog duha, rekao je on.

Francuski predsjednik je zahvalio Vučiću na strateškim odlukama, na preuzetom angažmanu koga se drži, te da cijeni to što radi uvijek ono što kaže.

- Odluke koje smo danas donijeli na skroman način nastavljaju ovu slavnu prošlost i naše prijateljstvo koje je zaista snažno. Vaš sam iskreni prijatelj i poštujem vas, želimo da pišemo nove stranice našeg prijateljstva u trenutku kada je važno da imamo istorijske solidne prijatelje, a to imamo među vama, rekao je Makron koji je i podsjetio na Olimpijske igre i sportiste heroje poput Novaka Đokovića koji nas povezuju.

Predsjednik Francuske govorio je i o odnosima Beograda i Prištine i naglasio da je EU zabrinuta zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, koji ne šalju dobar znak.

Takođe, dodao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine dio procesa približavanja EU i naglasio da je Pariz posebno privržen osnivanju zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom.

Francuska, kako je dodao, želi i nastoji da sve više radi na tome kako bi Srbija bila dio Evrope.

Takođe, naveo je da Francuska može da pomogne Srbiji jer ima iskustva, ali da su sve odluke isključivo na Srbiji jer je ona suverena država i samostalno donosi odluke.

Predsjednik Vučić prvog čovjeka Francuske dočekao je na aerodromu Nikola Tesla zajedno sa ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom i ambasadorkom Srbije u Parizu Anom Hrustanović.

Migovi 29 Vojske Srbije dopratili su do aerodroma avion predsjednika Republike Francuske, kome je ovo druga zvanična posjeta Beogradu.

Predsjednik Makron bio je u Beogradu u junu 2019. kada su dvije zemlje obilježile 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Za francuskog državnika ispred Palate Srbija organizovan je doček uz najviše državne počasti - gardu i himne Francuske i Srbije. Sa predsjednikom Makronom u Beograd je doputovala i brojna francuska delegacija.

Pored Vučića, Makrona su ispred Palate dočekali i predsjednik Vlade Miloš Vučević i ministri Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Miščević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana