Vučić: I dalje velike razlike, ali sporazum veliki korak

Tanjug
Vučić: I dalje velike razlike, ali sporazum veliki korak

VAŠINGTON - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je danas potpisan u Ovalnoj sobi Bijele kuće, ogroman korak napred, prenio je Rojters.


Vučić je tokom sastanaka u Ovalnoj sobi pozvao američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Srbiju.

Rojters je prenio i da je premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti tokom ceremonije rekao da je sporazum sa Srbijom veliki korak napred, koji bi, u njegovom viđenju, trebalo da vodi ka međusobnom priznaju dvije zemlje.

Tramp: Istorijski sporazum, radujem se posjeti Beogradu i Prištini

Američki predsjednik Donald Tramp nazvao je danas sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine istorijskim i poručio da se raduje da posjeti "obije zemlje" u ne tako dalekoj budućnosti, prenosi AP.

"Zaista je istorijski", rekao je Tramp dok je stajao pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija u Ovalnoj sobi Bijele kuće.

AP u izvještaju sa današnjeg sastanka prenosi da su Beograd i Priština saopštili da su normalizovali ekonomske odnose u okviru pregovora, kojima posreduju SAD, koji, kako navodi, uključuju i da Beograd premjesti ambasadu Srbije u Jerusalim, a da Prištinu prizna Izrael.

Kako dodaje, poslije dva dana sastanaka sa zvaničnicima Trampove administracije, Vučić i Hoti pristali su da sarađuju u nizu ekonomskih pitanja kako bi privukli investicije i stvorili nova radna mjesta.

AP ocijenjuje da je objava Bijele kuće o potpisivanju sporazuma predstavlja diplomatsku pobjedu za predsjednika Trampa uoči predsjedničkih izbora u novembru i unapređuje napore njegove administracije da se poboljša međunarodni položaj Izraela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana