Vučić i Al Sisi: Odnosi počeli sa Jovanom Dučićem, nikada prekidani

Tanjug
Vučić i Al Sisi: Odnosi počeli sa Jovanom Dučićem, nikada prekidani

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je, otvarajući Poslovni forum „Srbija-Egipat“, da taj susret vidi kao veliku priliku za razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje na osnovu iskrenih prijateljskih odnosa koje imaju naši narodi.

Vučić je kazao da ga raduje što već postoje rezultati i uvjeren je da će u periodu pred nama oni biti još veći.

„Postaraćemo se da do marta uspostavimo direktnu avio liniju od Beograda do Kaira, što će poslovnim ljudima olakšati ulaganja u Srbiju i Egipat, ali i ostvarivanju trgovinske razmene“, najavio je on.

Vučić je podsjetio da je Srbija kao svog prvog izaslanika u Kairo poslala najvećeg pjesnika i izvrsnog diplomatu Jovana Dučića, kojeg je kralj Fuad odlikovao za njegov doprinos, ne samo u razvijanju odnosa dvije zemlje, već i afimiraciji Egipta u svijetu.

„Tako su naši odnosi počeli. Mnogo toga se događalo između naših zemalja, ali niko nikada nije prekinuo tradicionalno prijateljstvo. Danas posle 35 godina možemo da uspostavimo najbolje moguće odnose u istoriji i postignemo rezultate koji će biti na ogromnu korist naroda Egipta i Srbije“, poručio je Vučić.

Istakao je da je fasciniran filmom o Egiptu koji je prikazan na Poslovnom forumu.

„Neki će reći film je uvek šminka, jer prikazuje uvek samo ono najbolje i najlepše, ali zgrade nisu šminka, ne možete uveče da ih obrišete kao što ne možete da obrišete ni puteve, pruge, bolnice,. . . “, rekao je Vučić čestitajući Egiptu na uspehu postignutom uprkos svim problemima sa kojima se suočio.

Kazao je da je važna vijest da će se do kraja oktobra završiti pregovori oko slobodne trgovine.

Ukazao je da postoji i mnogo prostora za saradnju u oblasti vojne industrije, ali i da postoje ogromne mogućnosti u zdravstvu kako u obliku razmjene i stipendiranju studenata.

Istakao je da mu je važno da se podigne značaj afričkog kontineta i arapskog svijeta u očima naših ljudi i Evrope, te je posebno zadovoljstvo iskazao postignutim sporazumom sa egipatskim Nacionalnim muzejom civilizacije o unapređenju saradnje.

Za novi podsticaj prijateljstvu, povjerenju i saradnji

Predsjednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu u želji da u drugom stoljeću od uspostavljanja diplomatskih odnosa daju novi podsticaj prijateljstvu, povjerenju i svestranoj saradnji dvije zemlje.

U zajedničkoj pisanoj izjavi dva predsjednika dostavljenoj medijima, navodi se da je Deklaracija potpisana uz uvažavanje principa uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i nemiješanja u unutrašnje poslove, izabranog puta unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih opredijeljenja.

Jedan od ciljeva Deklaracije je i održavanje uzlaznog trenda političkog dijaloga na najvišem nivou i to uz naglašavanje podrške osnovnim vrijednostima i načelima demokartije, ljudskih prava i vladavine prava, a potvrđujući snažnu privrženost ciljevima i načelima Povelje UN, kao i idealima i vrijednostima Pokreta nesvrtsanih.

Vučić i al Sisi su u Deklaraciji istakli međusobnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cijelovitosti podržavajući obostrane vitalne interese i potvrđujući značaj saradnje u borbi protiv terorizma i efikasnog reagovanja na prijetnje miru i stabilnosti.

Kako se navodi, to su razlozi što su se odlučili da uspostave strateško partnerstvo između dvije zemlje koje će biti zasnovano na međusobnom razumijevanju i povjerenju.

Oblasti koje su obuhvaćene su politička koordinacija u bilateralnim pitanjima te regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, zatim očuvanje međunarodnog mira, a na osnovu normi međunarodnog prava, Povelje UN i promocije jednakosti među državama, a posebno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Takođe, deklaracijom su obuhvaćene i oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i borba protiv terorizma, međuparlamentarne veze i saradnja, privredna saradnja dvije zemlje utemeljena na sporazumu o slobodnoj trgovini o čijem će zaključenju dvije strane započeti zvanične pregovore, u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, saobraćaja, nauke, tehnologije, telekomunikacija, industrije.

Informacione i komunikacione tehnologije takođe su oblasti u okviru deklaracije dva predsjednika, kao i energija, energetska bezbjednost i to sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora i tranzitnih koridora, ali i zaštita životne sredine, kulture, umjetnosti, medija, obrazovanja, uključujući i diplomatsko obrazovanje.

Deklaracijom su obuhvaćene i oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i borbe protiv pandemija, omladine i sporta, kao i razvoja veza između gradova, regiona i drugih administrativno –teritorijalnih cjelina i u ostalim oblastima od uzajamnog interesa.

Na kraju Deklaracije navodi se da će Srbija i Egipat u svim navedenim oblastima ojačati bilateralne kontakte i konsultacije, ustanoviti i održavati redovne sastanke nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i zaključivaće sporazume jačajući ugovorno – pravnu osnovu saradnje.

Vučić: Al Sisi posjetom učinio Srbiji veliku čast

"Poslije 35 godina, dragi prijatelji su ponovo naši gosti. Predsjednik al Sisi nam je učinio veliku čast svojom posjetom", naveo je Vučić na zvaničnom instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije svečanog dočeka i sa sastanka.

Vučić je priredio svečani doček, sa vojnim počastima ispred Palate Srbija za predsednika Egipta, a zatim je uslijedio sastanak u četiri oka dvojice zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana