Vučić, El Kalifa: Dogovoreno potpisivanje međudržavnog sporazuma Srbije i Bahreina

Tanjug
Vučić, El Kalifa: Dogovoreno potpisivanje međudržavnog sporazuma Srbije i Bahreina

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa izaslanikom kralja Bahreina šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom el Kalifom, dogovoren rad na potpisivanju sveobuhvatnog međudržavnog sporazuma između Srbije i Bahreina, s ciljem razvoja saradnje u svim oblastima.

“Dogovorili smo da idemo na akte izbegavanja dvostrukog oporezivanja, i obostrane promocije investicija. To težimo da potpišemo uskoro prilikom skorije posete kralja Hamada, a možda i pre toga, kroz sveobuhvatni međudržavni sporazum Srbije i Bahreina, i time pokažemo da smo opredeljeni saradnji u svim oblastima”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je istakao da su Srbija i Bahrein, po načinu vođenja suverene i nezavisne politike, stvorile međusobno povjerenje već poslije prvog sastanka u Manami.

Prema njegovim riječima, otkriveno je mnogo polja u kojima je moguća saradnja, a sutra će biti održan biznis forum i nastavljeni razgovori o konkretnim projektima i podršci koje dvije zemlje mogu jedna drugoj da pruže u međunarodnim organizacijama i institucijama.

On je naveo da je pokrenuta i inicijativa da se oformi mješoviti komitet za saradnju i napomenuo da je važno pronaći način kako pokriti zajedničke troškove za uspostavljanje direktne avio-linije od Beograda do Maname, jer bi to “osokolilo mnoge biznismene, ali i doprinelo turizmu”.

Vučić je pozvao građane Bahreina da posjete Srbiju i u njoj, kako je rekao, grade svoju drugu kuću.

“Što se Srbije tiče, imaćete iskrenog prijatelja i veoma lojalnog saradnika, nekoga ko će voditi računa, ne isključivo o svojim interesa, već i interesima svojih prijatelja”, poručio je Vučić.

Šeik El Kalifa, koji je izaslanik kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine i savjetnik za nacionalnu bezbjednost, istakao je da njegova zvanična posjeta, koja je uslijedila samo mjesec dana nakon što je Vučić posjetio Bahrein, pokazuje značaj bilateralnih veza.

“Vrijednosti partnerstva koje raste nadamo se biće učvršćeno diplomatskim, ekonomskim i strateškim vezama između dvije zemlje”, rekao je El Kalifa.

On je naveo da su zajedničke vrijednosti i stremljenja koja postoje između građana Bahreina i Srbije, temelj zajedničkog cilja za održivm razvojem i prosperitetom za oba naroda.

El Kalifa je ukazao da je otvaranje zvaničnih kanala komunikacije važan korak, kako bi se olakšala, unaprijedila i ojačala saradnja i napomenuo da u Beogradu boravi u pratnji visokih predstavnika ekonomskih i strateških institucija Bahreina, kako bi se dogovorili konkretni koraci u realizaciji zajedničkih vizija lidera dvije zemlje.

Prestolonasljednika Bahreina, dočekala je ranije danas na aerodromu u Beogradu “Nikola Tesla” premijer Srbije Ana Brnabić, a on se u međuvremenu sastao i sa ministrom omladine i sporta Srbije Vanjom Udovičićem.

Vučić i El Kalifa prisustvovaće sutra prikazu naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dijela jedinica Vojske Srbije na vojnom aerodromu “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici.  
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana