Vučić doputovao u Rašku, ranjeni Srbin operisan

Tanjug, Srna
Vučić doputovao u Rašku, ranjeni Srbin operisan

RAŠKA, KOSOVSKA MITROVICA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sletio je danas u Rašku, gdje bi trebalo da se u ovdašnjoj kasarni Vojske Srbije sastane sa predstavnicima Srba na Kosovu i metohiji.

On će u kasarni obići jedinice Vojske Srbije, a obići će i jedinice žandarmerije.

Prije njega u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je izjavio, po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

-Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji - kazao je Vučić za TV Prva, prenio je B92 na svom sajtu.

Dolazak u Rašku predsjednika Srbije ranije danas najavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na vanrednoj konferenciji održanoj povodom upada kosovske policije na sjever KiM kada je ranjen Srećko Sofronijević u Zvečanu, a povrijeđeno oko destak osoba.


Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je za Tv Pink da su se Srbi sa Kosova i Metohije uputili ka Raški gdje će se u 15 časova sastati sa Vučićem naglasivši da je ovo za njih najvažniji sastanak, kao i da su današnja dešavanja „prelila čašu”.

Dodaje i da je ovo za sve Srbe - pitanje života ili smrti i da je ovo „Kristalna noć“.

Ističe i kako su im zabranili vakcine, da su danas pokušali da im oduzmu lijekove i da je ostalo još samo, kako je rekao, da Srbima na KiM uzmu i vazduh.

-Trenutno je mirno, ali znate da imamo ranjene ljude. Koristili su municiju i pucali su na narod - rekao je Rakić.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je danas Tanjugu da su dva pacijenta koja su povrijeđena na sjeveru Kosova zbrinuta u toj ustanovi i da je pacijentu koji je upucan izvađen metak, krvarenje sanirano kao i da se nalazi na intenzivnoj njezi.

- Hitno je operisan pacijent koji je upucan u leđa. Metak je prošao kroz desnu lopaticu koja je polomljena i gotovo izašao na prednjoj strani vrata u blizini velikih krvnih sudova - rekao je Elek za Tanjug.

On je dodao da je drugi pacijent koji je zadržan primljen sa povredama grudnog koša.

Elek je rekao i da je ukupno povrijeđeno 10 osoba, a da je dvoje zadržano na liječenju.

On je objasnio da su se ostali građani uglavnom javljali zbog povreda očiju izazvanih suzavcem i lakših tjelesnih povreda od gumenih metaka i da su poslije saniranja povreda napustili KBC.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je ranije danas da su u akciji Kosovske policije koja je upala na sjever KiM povrijeđeno više desetina građana, kao i da je teško ranjen u grudni koš Srećko Sofronijević kojem se ljekari bore za život.

Novosti“ prenose da je Sofronijević ranjen nakon što su pripadnici kosovske policije otvorili vatru na okupljene građane u Zvečanu.

Srbi u mjestu Rudare na Kosovu i Metohiji blokirali su magistralni put Priština-Zvečan-Leposavić u znak protesta zbog jutrošnje nenajavljene akcije pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) i upada u sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

Oko 300 Srba uzvikuju „Srbija, Srbija!“ izražavajući nezadovoljstvo jutrošnjom akcijom KPS.

Na putu je postavljeno nekoliko kamiona kojima je put prepriječen.

Situacija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i Zvečanu je mirna, ali napeta.

Iz Policijske stanice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su uputili apel građanima da ostanu mirni i da ne nasijedaju na provokacije.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je danas povodom novog talasa nasilja na sjeveru Kosova i Metohije međunarodnu zajednicu da reaguje i da ne ostaje nijema kada je Srbima u pokrajini ugrožen život.

-Srbija se zalaže za politiku mira, za dijalog i kompromis, ali ostaje bez podrške druge strane i međunarodne zajednice, koja ostaje nema kada je Srpkinjama i Srbima ugrožen život - rekla je Mihajlović.

Potpredsjednica Vlade naglasila je da u trenucima kada je potrebno da se dijalog nastavi, ovakve provokacije, prijetnje i represija neće pomoći.

-Zašto međunarodna zajednica ostaje nema na nasilje nad Srbima i toleriše pokušaje (prištinskog premijera Aljbina) Kurtija da region vrati u prošlost - pitala je Mihajlović.

Pokazivanje sile prema žiteljima sjeverne Mitrovice nedopustivo je, rekla je ona i dodala da prijetnje po bezbjednost i opstanak Srba u pokrajini neće dovesti do kompromisa koji je neophodan.

-Nove, planske provokacije, demonstracija policijske represije i nasilje koje sprovode predstavnici privremenih institucija u Prištini, u suprotnosti su svemu čemu teže region i Evropa u 21. veku, a to su razvoj, tolerancija i saradnja - rekla je Mihajlović.

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na sjeveru KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

-Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage KFOR-a i EULEKS-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

-Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije- istakla je eparhija.

Kosovska policija saopštila je danas da traga za još petoricom muškaraca za koje se sumnja da su „umiješani u krijumčarenje robe i druge kriminalne aktivnosti, među kojima je M.R. iz Zubinog Potoka“.

Nakon policijske akcije u Prištini, Peći i južnom i sjevernom delu Kosovske Mitrovice i hapšenja osam osoba, policija je saopštila da i dalje intenzivno sprovodi istragu kako bi identifikovala i uhapsila ostale osumnjičene za krijumčarenje robe, prenosi Koha ditore.

Policija je objavila imena i fotografije osumnjičenih.

Ranije danas policija je saopštila da je ukupno osam osoba uhapšeno na KiM, od kojih troje na severu, među kojima je i jedan Srbin tokom akcije protiv krijumčarenja robe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana