Vučić: Danas su Beograd i Otvoreni Balkan svjetska prijestonica vina

Tanjug
Vučić: Danas su Beograd i Otvoreni Balkan svjetska prijestonica vina

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, otvarajući međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu, da je po onome što je urađeno, region „Otvorenog Balkana" pokazao da možemo ne samo da budemo dio svijeta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života.

Poručio je da je sajam jedan važan korak u dodatnoj konkretizaciji ideja Otvrenog Balkana, a da će drugi krupni koraci tek da uslijede.

„Danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. I pošto poznajem po malo i Dritana(Abazovića), Edija(Ramu), Dimitra (Kovačevskog) i Anu(Brnabić), veći sam vinopija od njih. Obilazio sam evropske sajmove, a išao sam tako i na Vinitali i sajam u Nemačkoj, i malo gde je ovako napravljeno i uređeno kako je ovde", poručio je on.

Vučić je kazao da imaju čime da se ponosi.

„Po ovome što smo uradili zajedno pokazali smo da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života", istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljštvo, što je, i pored činjenice da je septembar težak za vinare, Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italiije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, i mnogih drugih zemalja.

Naveo je da su na sajmu okupljeni izlagači iz 22 zemlje, a da na Sajmu učestvuju predstvanici više od 40 zemalja, što, konstatovao je, nije mala stvar.

Pozvao je građane Beograda i Srbije da dođu od danas poslije podne do nedelje da probaju najbolja vina iz regiona i svijeta.

„Danas su Beograd i Otvoreni Balkan" svetska prestonica vina i otvorenog srca pozdravljamo goste. Dobrodošli majstori podruma, distributeri,... I danas možete da vidite koliko je „Otvoreni Balkan" važna i otvorena inicijativa, u kojoj želimo da vidimo sve koji mogu sebi mesto u njoj da pronađu", naglasio je on.

Podsećajući na reči velikog Hemingveha, da je vino najcivilizovanija stvar na svetu, Vučić je rekao da je sajam "Vinska vizija" upravo to - pitanje podizanja svesti i civilizacijskih nivoa.

"Naš posao je da rušimo te istorijske barijete i skidamo teret sa leđa naših potomaka", naglasio je predsjednik Srbije.

Dodao je da je svi predstavnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije raduju dolasku predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije i premijera Crne Gore Dritana Abazovića, navodeći da će im se sutra pridružiti šefovi turske i mađarske diplomatije, Mevlut Čavušoglu i Peter Sijarto, što sve pokazuje kakav je značaj i ineteres za druge inicijativa "Otvoreni Balkan".

"Ovaj naš lepi susret potvrđuje reči Voltera, da nema na zemljli ništa tako važno kao kultura vina, jer vino zbližava ljude. Ovaj Sajam je jedan važan korak u dodatnoj konkretizaciji ideja Otvrenog Balkana, a drugi krupni koraci će tek da uslede", rekao je Vučić.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Sajma, koji su uložili trud, rad, energiju, danonoćno, da manifestacija izgleda, kao nijedan sajam ranije, svečano i prelepo.

Na kraju, kako je rekao, podijelio je ličan utisak:

"Naša ideja je uvek imala mnogo protivnika, onih koji bi pronalazili zamerku, koji bi tražili dlaku u jajetu, iz različitih političkih razloga, kojima se nije dopadala. Ali, ne mozete da pobedite nesto dobro i prirodno".

Vučić je rekao da naše zbližavanje, naše interese, niko ne može da zaustavi.

"Otvoreni Balkan nikome ništa loše nije doneo. Našim zemljama i građanima doneo je samo dobro. I zato ćemo nastaviti još vrednije i posevećenije, više i jače da radimo, da Otvoreni Balkan učinimo još boljim, snažnijim i privlačnijim za neke druge, ali i kako bi Albanci, Makedonci i Srbi u tome mogli da uživaju", zaključio je Vučić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana