Vučić: Čovječanstvo ne smije izgubiti bitku za životnu sredinu

Srna
Vučić: Čovječanstvo ne smije izgubiti bitku za životnu sredinu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Glazgovu, na samitu o klimatskim promjenama, da ništa neće ostati za buduće generacije ako čovječanstvo izgubi bitku za životnu sredinu.

Vučić je istakao da je privilegija za Srbiju da bude na tako značajnom samitu, na kojem se razmatra najvažnija tema današnjice kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške na planeti na kojoj je život jedino moguć.

On je rekao da svi znaju šta su ciljevi kada se govori o klimatskim promjenama, ali se mora biti iskren i ukazati da polovina radnih mjesta u Srbiji zavisi od primjene tih planova.

Obraćajući se učesnicima na ovom skupu, Vučić je naveo da mu predstavlja čast što je Srbija kopredsjedavajuća na ovoj sesiji i da doprinosi primjeni člana šest Globalnog dogovora iz Pariza o smanjenju gasova staklene bašte.

Vučić je istakao da je cilj da se do 2050. godine prilagode emisije ugljen-dioksida kroz stvaranje novih industrija, prenosi RTS.

"Naš zeleni plan je u veliki meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje", rekao je Vučić, navodeći da će Srbija izdati zelene obveznice koje će služiti cirkularnoj ekonomiji.

Vučić je postavio pitanje kako da se finansiraju sve ove aktivnosti u Srbiji?

"Čuli smo priče o trilionima dolara koji će biti na raspolaganju, ali kolika će biti kamaptna stopa, kako ćemo pristupiti tim fondovima?", upitao je Vučić.

Vučić od 31. oktobra do danas boravi u Glazgovu, gdje je učestvovao na samitu lidera o klimatskim promjenama, a na marginama je održao niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država.

Predviđeno je da prisustvuje i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana koji organizuju presjednik SAD Džozef Bajden i predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

U Glazgovu, na globalnom samitu o klimi, oko 120 svjetskih lidera razmatra kako da se smanji emisija štetnih gasova do 2030. godine kako bi se globalno zagrijevanje održalo na nivou od 1,5 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana